На Полтавщині планують створити музей радянської доби

06 червня 2022 0
Олександра Іоффе
Олександр Біленький закликав жителів громад Полтавщини не руйнувати радянськи памятки, а, натомість, передавати їх у майбутній музей тоталітаризму.

На Полтавщині планують створити музей окупації радянської доби. Про це 6 червня повідомив голова Полтавської облради Олександр Біленький під час неформальної зустрічі з журналістами регіональних видань.

Зустрівшись з ними Олександр Біленький передусім привітав їх з професійним святом - Днем журналіста. В своїй промові Олександр Юрійович підкреслив виняткову роль журналістів у висвітленні реалій російсько-української війни та мужність кожного окремого українського бійця інформаційного фронту.

Окремо він відмітив вклад журналістів Полтавщини у боротьбі із пережитками радянського тоталітаризму та протистоянні проросійській пропаганді. Принагідно до цього він, також, поділився із медійниками ідеєю щодо створення в обласному центрі музею окупації радянської доби.

На його думку, слідуючи вимогам декомунізації, 
не потрібно вщент руйнувати пам’ятники радянської доби. Більш слушним буде зібрати їх в одному місці, щоб вони своїм виглядом розповідали відвідувачам про радянський тоталітаризм.

"Маю ідею створити при Полтавській обласній раді музей окупації радянської доби. Щоб усі ті пережитки режиму, які зараз активно демонтуються можна було туди передавати та показувати відвідувачам як усе було, зокрема тоталітаризм та окупаційні методи радянської влади і ті здобутки, які нині має Україна, саме як незалежна держава.

Обговорюючи це питання він також наголосив, що наразі така пропозиція знаходиться на рівні ідеї і вочевидь потребує подальшого обговорення з керівництвом Полтавської ОВА та істориками.
Щодо локації, то, на його думку, подібну ініціативу доцільно було б реалізувати на базі музею Полтавської битви.

За його словами, передусім варто переглянути ставлення до самого контексту музею Полтавської битви, який демонструє своєю тематикою та наповненням цілком однозначну імперську позицію. Тож з огляду на очевидну невідповідність тематики музею сучасним реаліям цим питанням надалі займатимуться історики. 

Нагадаємо, що нині подібний музей існує на Сумщині. Саме туди наразі передають декомунізовані пам'ятники радянської доби з Полтавщини.