Ухвалили закон, який передбачає підвищення штрафів за порушення ПДР та водіння у нетверезому стані

16 лютого 2021 0
Тетяна Наказненко
Верховна Рада ухвалила законопроєкт, згідно з яким посилюється відповідальність водіїв за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху.

16 лютого Верховна рада ухвалила Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху". За нього проголосували 325 народних депутатів.

Згідно з ним:

- посилюють відповідальність за керування транспортними засобами, річковими, морськими або маломірними суднами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння;

- змінюють механізм притягнення до відповідальності за адміністративні правопорушення, зафіксовані в автоматичному режимі, скасувавши нарахування штрафних балів;

- легалізовують використання поліціянтами технічних засобів відеозапису з обов’язковим долученням матеріалів відеофіксації до протоколу про адміністративне правопорушення тощо.

За перевищення максимально дозволеної швидкості більше, ніж на 50 км/год з 510 грн штраф збільшили до 1700 грн.  

За залишення місця ДТП, з 255 грн штраф підвищили до 3400 грн, а також передбачена можливість позбавлення права кермувати авто на строк до року або до двох років.

За відмову від проходження огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння можуть оштрафувати на 40 800 грн з позбавленням права керування транспортними засобами на строк десять років або адміністративний арешт на строк п'ятнадцять діб з позбавленням права керування транспортними засобами на строк десять років.

Вживання особою, яка керувала транспортним засобом, після дорожньо-транспортної пригоди за його участю алкоголю, наркотиків, а також лікарських препаратів, або після того, як транспортний засіб був зупинений на вимогу поліціянта, до проведення медичного огляду з метою встановлення стану сп’яніння, тягне за собою накладення штрафу на водіїв у розмірі двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (34 000 грн грн) або адміністративний арешт на строк п’ятнадцять діб, з позбавленням права керування транспортними засобами на строк три роки.

Керування річковими, морськими або маломірними суднами судноводіями в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння, а також відмова від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан сп’яніння тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17000 грн), або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин, або адміністративний арешт на строк десять діб з позбавленням права керування всіма видами плавучих засобів на строк від одного до трьох років.  

Керування транспортним засобом особою, яка не має права керування таким ТЗ, або передача керування транспортним засобом особі, яка не має права керування ним, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400 грн).

Керування транспортним засобом особою, стосовно якої встановлено тимчасове обмеження у праві керування транспортними засобами, тягне за собою позбавлення права керування транспортними засобами на строк від трьох до шести місяців.

Керування транспортним засобом особою, позбавленою права керування транспортними засобами, тягне за собою накладення штрафу в розмірі 1200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (20 400 грн).  

Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження, - карається позбавленням волі на строк до трьох років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від трьох до п’яти років.

Якщо потерпілому заподіяли тяжке тілесне ушкодження, - це карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від п’яти до восьми років.

У разі, якщо порушення ПДР спричинили смерть потерпілого, - це карається позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від п’яти до десяти років.