Платіжки за газ зросли до 47 гривень за куб

07 грудня 2021 0
На Полтавщині понад 53 тисячі абонентів ще не уклали угоду з новим постачальником газу. Для тих, хто ще не уклав договір, постачальником останньої надії є "Нафтогаз Україна", на грудень вони підвищили тарифи до майже 47 гривень.






Майже 47 гривень за куб газу доведеться сплачувати полтавцям у грудні. Однак, не всім. Такі тарифи встановили для тих, хто не змінив постачальника газу й користується послугами постачальника "останньої надії" "Нафтогаз України".

Біля центру обслуговування абонентів людно. Своєї черги чекає й Ніна Остапенко, яка хоче укласти договір з "Нафтогаз Україна". Адже платити майже пів сотні за газ полтавка не хоче.

"У мене документи раніше не були оформлені, як тільки це зробила то й прийшла сюди. Потрібно оформити книжку на газ. Я поїхала на Алмазний там було закрито, приїхали сюди й теж закрито", – сказала полтавка Ніна Остапенко.

Наразі на Полтавщині понад 53 тисячі абонентів ще не уклали угоду з новим постачальником газу. Хоча зробити це мали б полтавці ще навесні.

У жовтні та листопаді ціна газу від постачальника останньої надії складала понад 16 гривень за куб. Для тих, хто уклав угоду діє фіксований тариф – сім гривень 96 копійок.

"Наша компанія, як постачальник "останньої надії" не впливає на формулювання та встановлення ціни на газ. Ціну формує спеціальна формула, яка розрахована та сформована Кабміном", – повідомила менеджерка зі зв'язків з громадськістю ГК "Нафтогаз України" Галина Русаневич.

Змінити постачальника газу або укласти з ним договір можна онлайн. Для цього потрібно заповнити анкету на сайті компанії або особисто, через банк-партнера постачальника. До звернення потрібно додати паспорт, ідентифікаційний код та документ, що засвідчує право власності.

"Як бути людям у цій ситуації? Звісно, якщо вони отримують платіжку, де буде вказано 46 гривень – це ненормально. Але потрібно швидко шукати можливість перейти до іншого постачальника газу. Однак, багатьом людям навіть не повідомили, що вони перейшли від одного постачальника газу до іншого", – розповів голова спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

Якщо ж змінити постачальника ви не встигнете, то на споживанні газу можна зекономити. Але такий варіант підходить лише для тих, хто може колективно створити тепловий пункт у будинку.

"Оскільки платіжки надходять згідно з даними загальнобудинкового лічильника, то іншого виходу окрім впровадження систем для всього будинку немає. Такий популярний крок, як утеплення окремої квартири, який дуже популярний у Полтаві, насправді економії не дає. Він може підвищити лише комфорт", – вважає експерт з енергоефективності Володимир Колієнко.

Якщо полтавці не встигнуть укласти договори з новими постачальниками блакитного палива, то платіжки на газ будуть зростати ще.