У Полтаві мешканці багатоповерхівок скаржаться на надто гарячі батареї

30 березня 2021 0
Попри потепління, постачання тепла у квартири не зменшується. Деякі мешканці багатоповерхівок обурені: гроші за комунальні послуги викидаються "на вітер". Однак в будинку є лічильник з засувками для контролю подачі тепла.

Мешканці будинку на вулиці Курчатова скаржаться: у квартирах спекотно, наче в Африці. Говорять, що у них не зменшують опалення, і через це доводиться постійно відчиняти вікна.

"На вулиці плюс, а у квартирі буває так, що опалення непотрібне. І вже спекотно", – сказав мешканець будинку.

А полтавка Оксана Рогачева обурюється, ціни на опалення не зменшуються, за місяць доводиться платити понад тисячу гривень.

"Доводиться відчиняти вікна, дуже спекотно, не влаштовує. Можна й зменшити вже опалення. Плюсова температура", – розповіла мешканка будинку Оксана Рогачева.

А в самій квартирі встановлений регулятор подачі тепла. І той не спрацьовує.

"Однаково батарея гаряча. Все можна регулювати. Якщо я відключаю, то перекриваю повність весь стояк. А людям я також не можу перекрити", – додала мешканка будинку Оксана Рогачева.

У "Полтаватеплоенерго" говорять, що теплопостачання однакове увесь сезон. А мешканці мають самостійно регулювати постачання.

"Це – вибір індивідуального режиму теплоспоживання. Необхідно для початку визначитися з двома позиціями, перша позиція – це який тепловий режим всіх влаштує. І необхідно визначитися з тим, хто буде з мешканців житлового будинку цим опікуватися", – розповів керівник пресслужби "Полтаватеплоенерго" Олександр Циганок.

Вихід із ситуації такий: встановити у будинку водяний лічильник з засувками для контролю подачі тепла.

"Ми у себе можемо так: взяли та за годинниковою стрілкою покрутили: засувка опускається. І на виході те ж саме зробили. Ми вже економимо на 30 відсотків теплоносія", – розповів голова ОСББ "Гагаріна 5" Микола Мащенко.

А в ОСББ "Курчатова 3-а" у кожного у квартирі є свій індивідуальний лічильник тепла з окремими кранами.

"22-23 градуси, в приміщенні нормальна температура, дуже економна платіжка в районі 600-500 гривень у місяць за двокімнатну квартиру 60 квадратів", – зауважив голова управління ОСББ "Курчатова 3-а" Андрій Хиль.

А от повністю вимкнути тепло мають, коли середньодобова температура протягом трьох днів буде +8 градусів.

Ірина Яременко, Ярослав Журавльов, Максим Страшко, PTV Полтавське Телебачення