Де полтавці можуть сховатися у разі надзвичайної ситуації

26 січня 2022 0
У Полтаві розміщено 92 офіційних бомбосховища. Укриття розташовані на територіях заводів, підприємств та багатоквартирних будинків. Половина з них повністю готові, а інші закинуті, не обладнанні або передані у приватну власність.





На Полтавщині є майже тисячі укриттів, де можуть сховатися люди у разі надзвичайно ситуації. У Полтаві 92 захисні споруди, але у повній готовності – лише половина. Одне з них біля дитячої міської клінічної лікарні.

"В сховищі розгортається операційна та перев'язна. Захисна споруда обладнана, водопостачанням, опаленням, вентиляцією, під’єднана до електромереж та є телефонний зв’язок", – повідомив фахівець з питань цивільного захисту дитячої міської клінічної лікарні Андрій Кошман.

Однак, сховатися тут зможуть лише працівники та пацієнти лікарні, тому інші полтавці потрапити сюди не зможуть. Вони мають шукати собі інші варіанти, до прикладу напівпідвальне, підвальне приміщення або підземний перехід.

Це підвал в одній із багатоповерхівок міста. Він не призначений для довгого перебування, адже тут немає вентиляції, а більшість кімнат не облаштовані.

Забезпечити найнеобхіднішими речами на певний час та підгодувати захисну споруду до використання мають самі мешканці будинку.

"Там нормальний вхід, вона замикається. Майже у кожного мешканця є ключі, зараз там зберігають свої речі. Я реаліст, тому вважаю, що не дійде до того, що ми туди будемо спускатися".

"В нас під третім під'їздом є спуск й там підвал, там є де сховатися".

"Там нещасний підвал, де по коліно води, болото й смердить. Я вже 20 років тут проживаю, інколи щось робив, тинькування посипане там й смердить жахливо. Тому нічого такого в нас немає".

Однак, у деяких підвалах, які призначені для тимчасового схову, займаються підприємницькою діяльністю.

"На пожежну безпеку нас звичайно перевіряли, але про бомбосховища інформації немає. Раніше це навіть нікого не цікавило", – відповіла адміністраторка магазину Віта Миколаївна.

"Я думаю, що це ЖЕО все переробляв. І позрізав усе, труби і все інше. Там нічого не робоче. Його перебудували під магазин. Коли він тут у підвалі був", – розповіла місцева жителька.

"Раніше були двері і якраз вхід у бомбосховище, але зараз там все зайняли магазини, у разі неприємних обставин нам вже не буде куди сховатися", – сказала місцева жителька Ольга Ковтун.

У центрі міста бомбосховище відкрите, воно призначене на 45 осіб. Однак, саме приміщення розбите та затоплене. У разі виникнення надзвичайної ситуації слід діяти так:

"Якщо ви почули поривчасті сигнали сирени ви повинні ввімкнути місцеве радіо або телебачення, щоб дізнатися де й що відбувається. Також Вам потрібно евакуюватися або спуститися у підвал Вашого під’їзду", – тимчасовий виконувач обов’язків директору департаменту з питань оборони та цивільного захисту Віктор Стеблянко.

Побачити всі можливі укриття міста можна на інтерактивній карті, що на сайті ДСНС. У разі надзвичайної ситуації можна знайти найближчу схованку.