Війська рф намагаються посилити тактичні наступальні зусилля в районі Бахмута

17 травня 2023 0
Найпотужніші бої на лінії фронту тривають довкола Бахмута та Мар’їнки, що на Донеччині. Протягом минулої доби відбулося 55 бойових зіткнень з ворогом. Збройні сили України продовжують відбивати атаки окупантів.

16 травня глава "ДНР" денис пушилін заявив, що російські війська посилили свої сили в районі Бахмута, щоб ніби-то стабілізувати ситуацію. А російський військовий блогер стверджував, що чотири невідомі російські батальйони намагаються перешкодити проривам українських військових. Про це повідомляють американські аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

Вище військово-політичне керівництво України говорить, що ЗСУ проводять більш обмежені операції в районі Бахмута, ніж російські сили. Ті, ймовірно, відновили основні зусилля в Бахмуті.

Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр 15 травня повідомила про те, що російські війська розгортають додаткові повітряно-десантні сили для захисту флангів Бахмута, ймовірно, з інших ділянок фронту.

16 травня Ганна Маляр заявила, що в той час, як українські війська звільнили приблизно 20 кв. км території за останні дні, російські війська продовжують досягати незначних успіхів у Бахмуті.

Раніше командувач Східного угруповання військ України генерал-полковник Олександр Сирський повідомляв, що українські війська продовжують використовувати концепцію "активної оборони" під час контрударів у невизначених районах поблизу Бахмута. А речник Східного угруповання військ України полковник Сергій Череватий вкотре наголосив, що головною метою української оборонної операції в районі Бахмута є виснаження російських сил на цьому напрямку.

ISW опублікував геолокаційні кадри, які дозволяють припустити, що українські сили досягли обмежених успіхів у самому Бахмуті. Там українські сили начебто прорвалися на схід від Оріхово-Василівки (11 км на північний захід від Бахмута), хоча станом на 16 травня ISW не спостерігала жодних подальших досягнень України навколо Бахмута.

Війська окупантів також нещодавно перекинули підрозділи шостої гвардійської мотострілецької дивізії (20 гвардійська загальновійськова армія, Західний військовий округ) у невизначений район на північ від Бахмута, ймовірно, з позицій уздовж лінії Сватове-Куп’янськ.

Переміщення російських загарбників з інших ділянок фронту в район Бахмута, ймовірно, є відповіддю на занепокоєність росіян щодо стабільності лінії фронту на цьому напрямку на тлі подальшої деградації ПВК “Вагнера” в наступі для захоплення Бахмута.

ISW оцінює, що російське військове командування, ймовірно, вирішило змінити пріоритети операцій і зусиль підтримки в останні тижні, щоб підготуватися до потенційних українських контрнаступальних операцій.

Нагадаємо, що протягом доби 16 травня авіація сил оборони України завдала 14 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника, а також чотири удари по зенітно-ракетних комплексах противника. Наші воїни знищили десять ударних та шість розвідувальних БпЛА. Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили шість районів зосередження живої сили, три станції радіоелектронної боротьби, чотири склади боєприпасів противника та один пункт пально-мастильних матеріалів окупантів. Про це повідомили в Генштабі Збройних Сил України.


Автор: Микита Бабенко