Під час реконструкції траси в Полтавській області виявили середньовічні ковзани

12 листопада 2020 0
На Полтавщині археологи виявили середньовічні ковзани, які виготовлені з кістки.

Археологи науково-дослідного центру "Рятівна археологічна служба"дослідили багатошарове поселення Решетилівка-ІІІ. Воно потрапило в межі будівництва обходу під час реконструкції автомобільної дороги державного значення Н-31 Дніпро – Решетилівка. Там археологи зафіксували три культурно-хронологічних горизонти.

Найраніші об’єкти пов’язані з життям та господарською діяльністю представників катакомбної культури – племені середньобронзового часу (ХХ-XVII ст. до н.е.). Серед знахідок цього часу – фрагменти горщиків оздоблених відбитками шнура. Про це повідомили у пресслужбі науково-дослідного центру "Рятівна археологічна служба".

Другий горизонт – об’єкти, що залишили по собі представники чорноліської культури, які жили на цих теренах у пізньобронзовий –ранньозалізний час (XI – VIII ст. до н. е.). Зі знахідок виявили фрагменти кераміки з проколами під вінцем та оздоблені наліпним валиком, а також бронзову шпильку та бронзову проколку ромбовидної форми.

Крім того, виявили знахідку, якій може бути понад тисячу років. Йдеться про ковзани, зроблені із кістки, які попередньо датують Х-ХІІІ ст. Їх виявили у культурному шарі поселення на глибині 0,5 м від сучасної поверхні. Один кінець виробу підтесаний і злегка піднятий над поверхнею, на обидвох кінцях зроблені дірки для кріплення до ноги. У цей час ковзани зазвичай виготовляли з кісток коня або великої рогатої худоби.