На Полтавщині СБУ викрила чотирьох прихильників "руського миру"

15 березня 2023 0
Дар'я Жученя
У Полтавській області Служба безпеки України викрила двох чоловіків та двох жінок, прихильників "руського миру": вони постануть перед судом.

На Полтавщині співробітники Служби безпеки України викрили чотирьох поціновувачів "руського миру". Ними виявилися жителі Полтави, Кременчука та Горішніх Плавнів. Про це 15 березня повідомили в Управлінні СБУ в Полтавській області.

Житель Полтави у забороненій в Україні соціальній мережі "Однокласники" називав українських захисників нацистами, героїзував російських військових та поширював тези російської пропаганди про рятувальні операції окупантів для збереження життя цивільних.

Житель Кременчука, уродженець рф, в іншій забороненій соціальній мережі "ВКонтакте", глорифікував російські війська та поширював дописи про переодягання українських військових у цивільний одяг для здійснення провокацій та атак на мирних жителів, які планували виїхати до рф із зон бойових дій на території України.

Ще одна жителька Кременчука, уродженка рф, у тій самій соцмережі розповідала про залякування мирного населення українськими військовими та "постановочні" відео з маріупольського пологового будинку, який був "базою азовців". Крім того, вона поширювала наративи роспропаганди про необізнаність українського населення щодо війни та реального стану справ на полі бою.

Четверта фігурантка, жителька Горішніх плавнів, також уродженка рф, у мережі інтернет підтримувала загарбницьку війну рф проти України, глорифікувала президента держави-агресора та закликала боротися із нацизмом в Україні.

Після проведення ряду лінгвістичних експертиз, слідчі СБУ повідомили про підозру одному фігуранту за ч. 2, а трьом — за ч. 2 і ч. 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу України – виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, глорифікація її учасників.

Фігурантам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п'яти чи восьми років з конфіскацією майна або без такої відповідно до кваліфікації правопорушення.

Наразі досудове розслідування щодо усіх чотирьох фігурантів завершили, матеріали направили до суду.