Україна ризикує залишитися без молока

25 січня 2022 0
Вирощування великої рогатої худоби більше не вигідне для фермерів. Господарствам доводиться платити більше за утримання худоби, що впливає на зростання собівартості кінцевого продукту: молока, масла та сметани.





Україна ризикує лишитися без виробників молока. Бо малим фермерам невигідно займатися великою рогатою худобою. Одна дійна корова коштує близько 30 тисяч гривень, але й витрати на утримання худоби постійно зростають.

"Скоротилося поголів'я молочне і м'ясне у зв'язку з низькими цінами на молоко й молочну продукцію, землі не вистачає для обробітку, аби утримати цю всю скотину", – розповів фермер Назар Діхтяр.

Ця сімейна ферма здає молоко по дев'ять гривень за літр.

"Ситуація критична. На цей час у нашому селі в населенні перебуває домашніх голів 20, у двох тисяч було десь близько 150 голів. Зараз цього поголів'я вже немає. Раніше у нас було, три чи чотири череди в селі", – додав фермер.

У цьому фермерському господарстві дев'ять дійних корів. Молоко здають через день. Щодня надою виходить по 120 літрів.

На центральному ринку ціна на молоко складає 30 гривень за літр. Продавці кажуть, що молодь більше бере магазинну продукцію. Творог коштує 120-145 гривень за кілограм, а масло по 400 гривень за кілограм.

"Є проблема звісно, бо дуже дорого купувати корм. У багатьох людей вже немає здоров'я тримати корів, а молодь просто не хоче цим займатися. Це мого власного виробництва, у моїх батьків корови вже понад 30 років", – розповіла продавчиня Наталія Новохацька.

"Ну ви знаєте, чим це загрожу?. Їстимете оту продукцію, що в магазині й будем усі її їсти", – сказала продавчиня Ніна Заволока.

В Україні постійно зростають ціни на енергоносії, а відтак собівартість продукції також росте. Тому можна очікувати, що на полиці прийде молочна продукція з-за кордону.

"Спостерігається тенденція до скорочення виробництва й перероблювання молочної продукції. Ринок український він буде насичений, питання у виробнику і сировині, з якої країни це буде. Вітчизняні виробники не можуть конкурувати із закордонними виробниками, бо за кордоном йде підтримка вітчизняного виробника, тому у таких умовах ми не можемо бути конкурентно спроможними", – повідомив доцент кафедри економіки та міжнародних економічних відносин Олександр Калініченко.

Торік поголів'я рогатої худоби на Полтавщині зменшилося на п'ять тисяч. А підприємці зіштовхуються з тим, що дорожчає виробництво кінцевого продукту: сметани, масла, молока, але ціну підняти не можуть, бо продати не вийде.

"У нас виробництво молока по всіх категоріях господарств зменшилося на п'ять відсотків, але по сільськогосподарських підприємствах виробництво молока не зменшилося. Сьогодні згідно з офіційною статистикою Полтавська область за минулий рік вийшла на перше місце по виробництву молока по всіх категоріях і по сільськогосподарських підприємствах", – розповів директор Департаменту агропромислового розвитку Полтавської обласної державної адміністрації Сергій Фролов.

Наразі для великих фермерів існує підтримка держави – за приріст рогатої худоби сплачують 15 тисяч гривень. А за обласною програмою для малих фермерських господарств на кожну закуплену худобу виплачують по 10 тисяч гривень дотацій.