Михайло Драгоманов – засновник українського соціалізму

29 липня 2022 0
Яніна Климань
Історія життя уродженця Полтавщини, який виховав ціле покоління нових українських інтелектуалів, які змінили Україну.

Драгоманов Михайло Петрович народився 6 (18) вересня 1841 року в Гадячі на Полтавщині.

Український публіцист, історик, філософ, економіст, літературознавець, фольклорист, громадський діяч, засновник українського соціалізму, представник відомого роду українських громадських діячів Драгоманових. Один з організаторів "Старої громади" у Києві. Доцент Київського університету (1864-1875). Після звільнення за політичну неблагонадійність емігрував до Женеви, де очолював осередок української політичної еміграції (1876-1889). Професор Вищої школи у Софії (зараз Софійський університет). Брат письменниці та громадської діячки Олени Пчілки та дядько Лесі Українки й Оксани Драгоманової.

Зробив помітний внесок у розвиток політичної й правової ідеології ліберального і демократичного рухів в Україні.

Він одним із перших в українському літературознавстві звернувся до аналізу романтизму як напряму в мистецтві, що попередні десятиліття відіграло позитивну роль у становленні національної літератури, викликавши зацікавленість українців.

Драгоманов пропагував важливість загальнолюдських естетичних цінностей у розвитку культури українського народу.

Він є автором праць "Шевченко, українофіли і соціалізм", "Чудацькі думки про українську національну справу", "Автобіографічні замітки", "Нові українські пісні про громадські справи: 1764-1880".

У 1875 році Михайла звільнили з університету за політичну діяльність, щоб дізнатися детальніше про це читайте книгу "Полтавська діаспора. Велика енциклопедія".


Як придбати книгу Олександра Панченка "Полтавська діаспора. Велика енциклопедія":

1. Перерахуйте гроші за потрібну Вам кількість примірників на банківську картку автора: ПриватБанк 5168 7427 2288 3976 (Олександр Панченко)

2. Вкажіть у призначенні платежу ПІБ, номер телефону та адресу чи номер поштового відділення, на яке потрібно відправити енциклопедію.

3.Трохи очікування і книга у ваших руках.

Вартість книги - 2000 гривень. 15% від вартості кожного примірника будуть перераховані на рахунок ЗСУ. Решта виручених коштів буде витрачена на проведення подальших наукових досліджень.