Полтавцям за збір грибів та ягід доведеться сплачувати штрафи

04 січня 2022 0
В Україні збільшили штраф за збір грибів та ягід. Стосується це лише тих, хто збирає рослини у природоохоронній зоні. Тепер за один гриб доведеться сплатити штраф 75 гривень, а за унікальну квітку – 30.



Штрафи за збір грибів, ягід та рослин у лісах збільшився. Якщо людина зриває квіти у природоохоронній території або робить це для продажу, їй доведеться заплатити. До прикладу, пошкодження куща півонії коштує майже 1700 гривень, а раніше сума була 61 гривня.

"Мова йде про збирання грибів та ягід лише на природоохоронних територіях. І тільки у комерційних цілях. Як і раніше збирати ягоди та гриби у цілях власного споживання можна. Окрім територій, які спеціально розроблені для збереження природо-заповідного фонду", – розповів народний депутат Дмитро Нальотов.

"Фактично для звичайних громадян нічого не змінилося. Точно так можна збирати ягоди, рослини, трави у лісах, крім тих місць, де раніше це було заборонено. Фактично відбулося тільки збільшення розміру штрафів", – розказав юрист Тарас Захаров.

Збір грибів коштує 75 гривень за штуку, квітів – 30. Уряд змінив суму штрафів вперше з 2013 року. Однак для збереження природи ботаніки радять наступне:

"Проводити рейдові виїзди, карати зловмисників, а не людей, які просто відпочивають у лісі й зривають 20-30 грибів і за це платять шалені штрафи", – зазначила завідувачка кафедри екології ПНПУ Марина Дяченко-Богун.

А рейди у лісах Полтавщини проводять лісові господарства.

"У нас відбуваються спільні рейди з правоохоронцями й з представниками екологічної інспекції, представниками лісового господарства. Постійно патрулюємо, їздимо. Переважно це профілактичного напрямку відбуваються рейди. Але якщо ми бачимо порушення, то обов’язково складаємо протоколи. Людей це дисциплінує", – сказав начальник обласного управління лісового господарства Іван Гришко.

За пошкодження газонів полтавцям доведеться сплатити до 320 гривень, за кілограм ягід до 400 гривень, а лікарського коріння до 1300 гривень. Також збільшили штрафи за браконьєрство. До прикладу, незаконне добування плямистого оленя коштуватиме понад 305 тисяч гривень, раніше сума сягала 11 тисяч гривень.