У Полтаві СБУ викрила проксі-центр, який співпрацював зі спецслужбами Росії

01 травня 2023 0
Максим Михайліченко
У Полтаві СБУ викрила проксі-центр, який давав можливість російським спецслужбам видавати себе за українських громадян: під час обшуку виявили пів кілограма золота та 120 тисяч доларів США.

Кіберфахівці Служби безпеки України спільно з детективами Бюро економічної безпеки ліквідували потужний проксі-сервер у Полтаві, який спецслужби Росії використовували для поширення своєї пропаганди та здійснення кібератак на державні інформаційні ресурси України. Про це повідомили в Службі безпеки України та в Бюро економічної безпеки України.

Двоє жителів Полтавської та Харківської області створили проксі-сервер, який працював, як VPN-сервіс. Абоненти з будь-якої країни могли видавати себе за користувача українського мобільного інтернету. Клієнтам центру були росіяни, які віддалено отримували IP-адреси українських операторів зв’язку.

Самі сервери знаходяться на території Росії. Також до них мають доступ спецслужби РФ. Така схема давала можливість ворогу поширювати кремлівські наративи та фейкову інформацію нібито від імені українських громадян.

Вартість підписки на такий сервіс становила майже 2,5 тисячі гривень в місяць.

У день правопорушники отримували сотні таких підписок на сервіс. Для отримання коштів використовували заборонені в Україні російські платіжні системи.

У результаті обшуку правоохоронці виявили сервер управління спецобладнанням, мобільні телефони, чорнові записи із доказами незаконної діяльності, доступ до адміністративних панелей VPN, PROXY-серверу, російських заборонених платіжних систем, транзакції до інших криптогаманців і електронних грошей.

Також виявили 120 тис. доларів США та пів кілограма золота.

Фігурантів наразі затримали.

Організатору проксі-центру повідомили про підозру за ч. 2 ст. 200 (незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення) Кримінального кодексу України.