З початку зими на Полтавщині було 14 випадків, коли люди провалювалися під кригу

25 лютого 2021 0
Відсьогодні у Полтаві потепління, тому незабаром крига почне танути. А на крихкому льоду можна провалитись у воду. Людина в середньому може перебувати у холодній воді пʼять хвилин.

Берег Ворскли поблизу Прирічкового парку. На термометрі +4 градуси й незабаром ця крига почне танути.

Товщина криги наразі близько 25 сантиметрів. Не можна буде виходити на неї, коли товща буде менш ніж п'ять сантиметрів.

Прийшли порибалити сюди близько десяти рибалок.

"Люди просто ходять через кригу в магазин за продуктами, а ми на рибалку прийшли", – зазначили чоловіки.

"Зараз не боюся, бо лід нормальний. Коли крига підозріла, я беру спис і з ним вже перевіряю її на міцність. Якщо я за один удар пробиваю лід, то краще на нього не заходити", – сказав рибалка Микола Кобрець.

Якщо все ж таки людина провалилася, потрібно всіма силами триматися на кризі й не піти під воду.

"Потрібно чекати допомоги. Якщо таке місце, що немає ні доріг, ні рибалок, що допомоги вже не дочекаєшся, то треба самому намагатися рятуватися", – наголосив водолазний фахівець Анатолій Кононенко.

Грудною кліткою потрібно лягти на кригу, та допомагаючи ногами, намагатися вилізти на лід й повзти до берега. А ось так водолази рятують людей, які тонуть:

"Таким чином ми за допомогою плота витягуємо потерпілих. Далі його буксирують до берега та передають швидкій допомозі".

– Тут рятували ми кілька собак та був чоловік, що тонув, але його врятували надзвичайники, – сказав водолаз рятувальної станції Роман Дрімановіч.

– Скільки ще приблизно часу можна виходити на кригу за такої температури? – запитали.

– Я думаю, що ще тижня два.

Найнебезпечнішими місцями на кризі є ділянки поблизу очерету та проталин. Від початку року надзвичайники мали 14 випадків, коли люди провалювалися під кригу.

"На жаль, десять людей загинуло. Було врятовано сім осіб. Для того, щоб можна було ходити на льоду товщина нижнього зеленого шару повинна бути не менше семи сантиметрів", – сказав речник надзвичайників області Віталій Шкаревський.

Фахівці радять, виходячи на кригу, завжди мати при собі знаряддя яке могло б вас врятувати: довгу мотузку або гострий предмет, наприклад гвіздок, яким можна зачепитися за кригу.

Анастасія Абаніна, Ярослав Журавльов, PTV Полтавське Телебачення