Забруднення річки Псел на Полтавщині: що відомо

13 липня 2023 0
Яніна Климань
Профільна комісія оглянула берегову лінію річки Псел, де зафіксували масову загибель риби.

12-13 липня відбулося виїзне засідання постійної комісії обласної ради з питань екології та раціонального природокористування. Про це повідомили у Полтавській обласній раді.

12 липня на території Омельницької сільської ради учасники засідання оглянули місця поруч з приміщеннями ТОВ "НВП Глобинський свинокомплекс": яр, куди, ймовірно, з підприємства потрапили відходи тваринництва, нові накопичувачі товариства та берегову лінію річки Псел, де зафіксували мор риби.

Однією з причин забруднення, ймовірно, може бути господарська діяльність однієї з ферм. Також потужним потоком води у річку могли потрапити гербіциди й добрива, які аграрії вносять на поля, повідомив голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький.

Після злив 7-9 липня вздовж берегової лінії річки Псел вони помітили масову гибель риби та сморід. На місце прибули представники поліції, фахівці Держпродспоживслужби та Міністерства охорони здоров'я України, які відібрали зразки води, ґрунту, риби для проведення досліджень.

Метою виїзного засідання комісії є збір інформації для ухвалення рекомендацій.

Начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області, член постійної комісії Яніна Аранчій повідомила інформацію про результати дослідження.

"Регіональна лабораторія Держпродспоживслужби була залучена до відбору зразків води та риби. Відбір проведений у селах Запсілля й Омельник. Нині маємо експертні висновки, виявлено невідповідність за вмістом аміаку у воді, за результатом аналізу риби встановлено невідповідність мікробіологічних показників КМАФАнМ та бактерій групи кишкової палички", – сказала Яніна Сергіївна.

Начальник Державної екологічної інспекції Центрального округу Ігор Горжій зазначив, що інспектори екоінспекції теж провели обстеження й взяли зразки.

"Ми отримали повідомлення про відкриття кримінальної справи, є постанова про залучення наших спеціалістів. Інспектори екоінспекції провели обстеження, взяли проби ґрунтів, води. Три дні була велика злива, потрібно також враховувати, що всі аграрії вносять гербіциди, добрива, це все теж потужним потоком води було змите і потрапило у річку", – зазначив Ігор Горжій.

На конференції начальник Полтавської ОВА повідомив, що екологічна інспекція отримала всі дані й відповідно досліджує це питання. "Також проводиться координаційна робота щодо виявлення шкідників, загрози від річок Дніпро та Псел", - додав Дмитро Лунін.

Нагадаємо, у річці Псел в Полтавській області знайшли мертву рибу. Людям заборонили купатися в воді та рибалити.

Фото: голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький