Через "Дію" українці зможуть дати згоду на трансплантацію органів

07 січня 2022 0
Полтавці зможуть дати добровільну згоду на трансплантацію органів. Зробити це буде можна один натиском в додатку "Дія", відповідний закон напередодні підписав президент України Володимир Зеленський.




Українці у додатку "Дія" зможуть давати згоду на пожертву власних органів для пересадки у випадку смерті.Такий закон підписав президент Володимир Зеленський. Полтавці до нововведення ставляться по-різному.

"Я згоден, я розмовляв зі своєю дружиною буквально місяць тому на цю тему. Мені здається, що так я б допоміг цим людям, якщо зі мною щось трапиться, то чому б ні", – розповів полтавець Андрій Мірошніченко.

"На мою думку, Україна до такого ще не готова. Краще були б нововведення виключно для українців, а не для того, аби була трансплантація органів і дозвіл через додаток "Дія", – сказала полтавка Олена Лапа.

"Позитивно до цього ставлюся, я б хотіла, у разі, якщо мене не стане, щоб мої органи використали для чийогось життя", – розказала полтавка Анастасія.

"З огляду на ситуацію на Сході, то тим особам, які захищають державу, мабуть, це якусь користь принесе", – сказав полтавець Дмитро Хоменко.

"Щоб це не використовували в підпільній торгівлі, щоб воно не пішло в тінь, і в чорне русло. Якщо це буде все прозоро й офіційно, то це добре", – сказала полтавка Анна Мордік.

"У нас такої культури немає, закордоном, в Америці такі питання підіймають, люди залишають свої органи. Мені здається, що це чудова можливість вижити тим, хто може вижити", – розповіла полтавка Олена Лісна.

Дозвіл в "Дії" також дасть змогу бути донором кісткового мозку. В Україні трансплантація органів коштує дешевше в 3-5 разів ніж закордоном.

"Цей закон дуже важливий, тому що суспільство, медична спільнота давно чекала закону про трансплантацію. На сьогодні в Україні витрачають півтора мільярда гривень для забезпечення трансплантацій за кордоном наших громадян. І це всього є лише п'яти відсотковою часткою, тобто 95 відсотків ще потребують цієї трансплантації", – повідомив професор, дитячий хірург Ігор Ксьонз.

 Донорство в Україні потрібне, однак треба захистити життя як тієї людини, якій пересаджують орган, так і донора.

"У нашій країні, де на жаль процвітають злидні, де гарячий військовий конфлікт, де в дірках електронна система охорони здоров'я, де можна отримати інформацію в незаконний спосіб. На мою думку, права донора, або тієї людини, яка може бути донором достатньо не захищені. Тобто на сьогодні ми не можемо виключити на жаль, цю складову кримінальності, ситуації з постачання донорським органам" – повідомив заступник голови правління Всеукраїнського лікарського товариства, член координаційної ради Української медичної експертної спільноти Костянтин Надутий.

Минулого року в Україні виконали понад 300 трансплантацій. Це у два рази більше ніж у 2020, та майже в чотири рази більше ніж у 2019 році.

На сьогодні потреба в Україні це п'ять тисяч трансплантацій на рік, і з них тільки тисячу це трансплантація серця, а також інших органів: нирок, печінки та легенів.