МАХІНАЦІЇ: ПОРА ЗАБУДУВАТИ КАДЕТСЬКИЙ?

07 червня 2021 0
За 25 років на місці колишніх корпусів, теплиць і плаців з’явилися 6 багатоповерхівок. Менше 5-ти років тому 7-му новобудову почали зводити за 30 метрів від головного корпусу училища, яке є пам’яткою національного значення.

Центр Полтави змінив своє обличчя, забудовники відчували наснагу і можливості до забудови центру багатоповерхівками, які маркетологи та ріелтори продавали би з лозунгами "центральніше просто не буває".

Територія між вулицями Соборності, Сковороди, Вячеслава Чорновола та майданом Незалежності колись був частиною Полтавського вищого зенітного ракетного командного училища імені Ватутіна, де у 80-х роках навчалися близько 1,5 тисячі курсантів. Головною будівлею училища був Кадетський корпус. Усі інші споруди в межах цього кварталу були у підпорядкуванні училища та використовувалися для його потреб.


Після розформування закладу у 1995 році квартал поділили між різними відомствами, а в нульових почали потроху забудовувати. Першим зазнав змін 4-й загальнотехнічний корпус на вул. Вячеслава Чорновола, 2. Його переобладнали у житловий будинок для військових.


Після цього на місці плацу звели 9-поверхівку, яка отримала адресу вул. Ляхова, 12а. Трохи далі, замість парку звели ще один будинок на 9 поверхів з адресою вул. Соборності, 40д. Паралельно з ним, на місці теплиці й продовольчих складів, збудували ще одну багатоповерхівку, якій надали адресу  вул. Соборності, 40в. Після них “виріс” і будинок на вулиці Театральній, який офіційно отримав адресу майдан Незалежності, 1б.


10-поверхівка на вул. Сковороди, 2в, нині займає ділянку, де колись стояла техніка під відкритим небом. Однією з останніх забудували вулицю Ляхова, де була 2-поверхова будівля. Там звели дві 9-поверхівки. З кожним роком апетити забудовника росли (а це була одна компанія) і 4 роки тому він зажадав звести будинок упритул до історичної будівлі Кадетського корпусу. Саме про цю історію ми детально розповімо у сьогоднішньому випуску.


У 2017 році депутати Полтавської міськради планували погодити будівництво багатоквартирного будинку у 30 метрах від Кадетського корпусу. Відповідно до схеми розташування, ділянка із майбутньою забудовою знаходилася на території колишніх майстерень «Укрвійськбуду» — між вулицями Театральною та Ляхова. Її площа становить 1 768 м². Відстань від меж цієї ділянки до стін Кадетського корпусу складає менше 30 метрів.


У проекті рішення було вказано, що користувачем ділянки поряд з Кадетським корпусом є приватна виробничо-комерційна фірма «Мальва». За даними Мін’юсту, її директором та співзасновником тоді була Стелла Морозова. Другим співзасновником був Віктор Наливка - директор «Полтавського заводу залізобетонних виробів», член партії «Рідне місто». 


Віктор Наливка подавав новий будинок, завширшки в 24 метри, як такий, що не порушуватиме будівельних норм, не буде вищим за історичну будівлю Кадетського корпусу, а тому стане соціальним, а не комерційним проектом. Ось що він стверджував у 2017 році:

— Проект неодноразово перероблявся під вимоги міської влади, адже норми повинні бути дотримані. Тож кожен майбутній мешканець матиме прибудинкову територію не менше 3 кв.м., з достатнім природним освітленням. Територія матиме заїзди із вулиць Театральної та Ляхова. Існуюча котельня залишиться на місці. Будинок матиме 5 поверхів та підземний паркінг на 24 машиномісця. При цьому перший поверх буде нежитловим, а 5-й — це мансарди, тобто маємо тільки 3 житлові поверхи.


Громадськість тоді висловила обурення, частина депутатів закликала не давати дозволу на розробку території, а тому питання зняли з розгляду міськради.


Забудовника такий розклад не влаштував. У 2018 році один із засновників “Мальви” Сергій Морозов заявив, що замість п’ятиповерхівки за Кадетським корпусом планують збудувати одноповерховий офіс із підземним паркінгом. Тобто це мав бути проект нежитлового приміщення громадського призначення. Утім, того ж року посередники почали продавати квартири у новобудові — за ціною від 26 тис. грн за квадрат.


«Багатоповерховий житловий будинок розташований в історичній частині Полтави — в районі з давно сформованою соціальною інфраструктурою. Зовсім поруч розташовані палац дозвілля «Листопад», стадіон «Ворскла», Корпусний парк”, — такий був опис на сайті «Новобудови Полтави».


Втім, заяви про одноповерхову новобудову усіх заспокоїли, а тому забудовник без проблем почав роботи. Спочатку він затвердив у ДАБІ паспорт об’єкту, потім встановив паркан і почав будівництво.


До речі, проект будівництва розробило ТОВ «Промагропроект»,  яке потім виконувало проект протиаварійних робіт у Кадетському корпусі. Генпідрядником виступило ТОВ «Рудіко», яке встановлювало паркан навколо історичної будівлі під час підготовки до реставрації.


Пізніше генпідрядник змінився. Ним стало ТОВ «Євробудінвест плюс», яке восени 2019 року отримало 100 тис. грн за поставку бетонних блоків для паркану навколо Кадетського корпусу. До жовтня 2019 року фірмою керував уже відомий нам Віктор Наливка, а до початку 2020-го володів Сергій Морозов — власник фірми-забудовника «Мальва». Наливка у 2015 році балотувався до міськради як член партії «Рідне місто». Свого часу він керував «Полтавським заводом залізобетонних виробів» і також володів «Мальвою», але передав право Сергію Морозову.


Змінився і генеральний проектувальник. Зараз це ТОВ «Архімісто-Буд», яка виконувала один з варіантів проекту забудови мікрорайону Лазурний. Авторський нагляд виконує Олександр Калінін — інженер-проектувальник, атестований Мінрегіонбудом. Технічний нагляд — за Олександром Янком, інженером технагляду, дружина якого є головою Полтавського обласного фонду підтримки індивідуального житлового будівництва на селі.


Таким чином, усі, хто готував історичну будівлю Полтавського петровського Кадетського корпусу до реставрації, задіяні й у будівництві багатоповерхівки впритул до нього. 

Але повернемося до самої забудови. У травні 2018 року відбувся і силовий протест. Кілька десятків чоловіків знесли паркан навколо будівельного майданчика.


Потім Сергій Морозов повторив, що багатоповерхівки не буде. Як і планувалося, він зведе одноповерхове нежитлове приміщення. Хоча вже тоді фахівці говорили, що фундамент розрахований більш, ніж на одноповерхову будівлю.

До того ж, попри заяви забудовника, на профільних сайтах, під лозунгами “центальніше просто не буває” майоріли оголошення про продаж квартир у будинку на вул. Соборності, 40. Була інформація про поверховість, ціну, плани квартир та паркінгу. 


Нового повороту історія зазнала у 2020 році - коли паркан вже не міг приховати того, що одноповерховий офіс “обростає” другим поверхом. Будівництво упритул до Кадетського корпусу почало все більше відрізнятися заявленого проекту і поліція відкрила кримінальне провадження щодо будівництва нелегальної багатоповерхівки.


Будівлю оглянула міська виїзна комісія. Архітектори, учасники ГО «Збережемо Полтаву» та інші фахівці з містобудування склали акт і передали його до Полтавського міськвиконкому та Міністерства культури. Останнє, до речі, у липні 2020-го винесло припис, яким зобов’язало негайно припинити будь-які будівельні роботи, фактично — прибрати зайвий поверх.


А Полтавська міськрада навіть направила листа Зеленському з проханням зупинити будівництво біля Кадетського корпусу, бо Державна архітектурно-будівельна інспекція не реагує на незаконне будівництво. Та поки забудовника намагалися зупинити, він встиг звести чотири поверхи, а також переробити паспорт об’єкту. Зараз він кардинально відрізняється від того, який затвердили перед будівництвом ще у 2018-му.


З оприлюдненого паспорту відомо, що дозвіл на будівництво Державна архітектурно-будівельна інспекція видала у травні 2018 року — на замовлення ПВКФ «Мальва».


Отут цікавий момент. Щоби отримати підставу для будівництва багатоповерхівки, “Мальва” провела аферу. Пожежу у будівельному вагончику видали за спалену майстерню, хоча на час події вона уже була демонтована. Саме це дозволило змінити проект забудови.


Пожежа, внаслідок якої, начебто, згоріла майстерня, сталася 30 березня 2019 року. У повідомленні «Мальви» до ДАБІ йдеться наступне:

«Актом обстеження технічного стану нежитлової будівлі (майстерні) будівля зазнала значних ушкоджень внаслідок пожежі та залиття водою підлоги та внутрішнє опорядження. Визначений знос будинку становить 75,2%, що відповідає ветхому технічному стану. Подальшу реконструкцію будинку комісія вважає за недоцільне.»

 

Оскільки реконструкція уже, нібито, була не можлива, то «Мальва» замовила новий проект на будівництво 4-поверхового будинку, заввишки 12 метрів. При тому, що клас будівництва, дозволяв забудовнику звести будівлю висотою до 100 метрів. Другий проект затвердили 28 лютого 2020 року.

Хоча насправді тоді згорів автомобіль і вагончик робітників, а підприємство видало це за пожежу у майстерні.


А тепер ще цікавіше: в березні 2019 року жодної майстерні уже не було. Її демонтували ще у 2018 році та викопали котлован під фундамент будинку. Ось таким обманним шляхом забудовник виготовив другий проект.

Увесь час, поки ведеться будівництво цієї багатоповерхівки, уповноважені місцеві органи постійно приходили до одного — потрібен припис від ДАБІ. Саме будівельний інспектор має повноваження порівняти дозволений проект із тим, що наразі збудоване, та накласти стягнення. Це мало дати старт для усунення можливих порушень.

Втім, інспектор ДАБІ в Полтаві так і не з’явився. Установа перебувала, та і досі перебуває у процесі реформування. Поки він не закінчений, усі регіональні представництва ліквідовані, а тому інспекторів просто немає.

Та це був не єдиний вихід. Місцеві органи самоврядування насправді не були безсилі. Частину функцій ДАБІ під час реформи могли брати на себе міськвиконкоми. На запитання, чому цього не зробили у Полтаві, тодішній виконуючий обов’язки міського голови Полтави Олександр Шамота відповів, що виконавчий комітет — не ініціативний орган. Покладання таких функцій мають ініціювати «зверху»: народні депутати, державні органи тощо. При цьому, нардепка Марина Бардіна повідомила, що це не зовсім так й ініціатива зі сторони не потрібна.

Тобто тоді все виглядало так, ніби усі відповідальні структури проґавили можливість зупинити незаконну забудову на ранніх етапах — умисно або через незнання.

І поки ми з вами розмовляємо, а “браві хлопці” більше не намагаються знести паркан, будівництво триває. Поки що схоже, що забудовник вдовольнився 4-ма поверхами і вже зводить покрівлю та встановлює вікна. Подібні забудови у такій близькості до Кадетського корпусу, який є пам’яткою архітектури національного значення, можуть призвести до його руйнації.

Водночас, на порталі оголошень продажу нерухомості «ЛУН» досі є сторінка з квартирами у цьому будинку. Судячи з оголошення, там планувалося звести 6 поверхів і всі квартири уже викуплені. Тому можемо припустити, що ПВКФ «Мальва», за сприятливих для неї умов, може повернутися до старого проекту і продовжити зведення у висоту. До того ж, клас будівництва це дозволяє, а припис Міністерства культури окружний адмінсуд скасував у березні цього року. Оскаржувати це рішення ніхто не став.


Таким чином, зафіксуємо: багатоповерхова забудова упритул до Кадетського корпусу фактично була законна з лютого 2020 року. Але підстава для внесення змін до проекту через пожежу у березні 2019-го була незаконною. А взагалі на сьогодні існують загрози для остаточної забудови усього кварталу. Та це вже зовсім інша історія.