Яйця, яловичина, свинина – продукти, які дорожчають ледь не щодня

07 вересня 2021 0
140 гривень за кілограм свинини, 180 гривень за кілограм яловичини, та близько 40 гривень за десяток яєць. Ціни на продукти в Україні знову зросли, а люди як завжди економлять та купують найважливіше.





На полтавських ринках зросли ціни на яйця, яловичину, вершкове масло, свинину та інші продукти. Продавці кажуть, що восени цінники зазвичай повзуть угору, але цього разу, здорожчання відбулося надто стрімко.

"Яйця дуже здорожчали. Чим мотивують це птахофабрики, що велика кількість яйця йде на експорт. Яйце з кожним тижнем дорожчає і дорожчає, й поки це буде ніхто не знає", – розповіла продавець Тетяна.

"М'ясо дуже подорожчало, і яйця буквально тиждень і здорожчали на 10 гривень. Що пенсія у мене 2200 для інваліда, тут на ліки, комуналку. Розтягуйте як хочете", – розповіла пенсіонерка Лідія Костенко.

Свинина також зростає у ціні, продавці кажуть, практично щодня на гривню. Аби придбати кілограм м'яса треба викласти від 110 до 140 гривень.

"Тому що зерно дуже дорого, не вигідно людям свиней тримати, й на районі свиней немає. Люди тримають у себе в селі, чисто для себе, поїсти. У людей грошей немає, вони прийшли подивилися, купили по 20 гривень на борщ – наварили на цілий тиждень і все", – сказала продавець Лариса Іванова.

За останній тиждень ціна на яловичину також здорожчала на 20 гривень. Й зараз коштує від 170 до 180 гривень за кілограм.

"Ціни дорожчають, зараз купили телятину 200 гривень за кілограм. От мені також потрібні яйця, зараз буду йти купувати яйця за 30 гривень за 10-ток яєць", – розповіла полтавка Світлана Кнюх.

"Моя українська пенсія 1700. То мені не вистачає, якби не допомагали діти, я б не прожила. Я б, мабуть, самі кістки брала і все", – розповіла пенсіонерка Галина Ткаченко.

Українське м'ясо вже почали експортувати в Китай, а птицю в країни середньої Азії. Тому в Україні залишається набагато менше продукту, а ціна наближається до рівня світових цінників. Також дорожчають й енергоносії.

"Це формує підвищений попит на такі продукти. Зернові дорожчають, відповідно дорожчає вигодування птиці, що впливає на ціну на яйця. Й так далі тобто такий логічний ланцюг. І якщо великий сільгоспвиробник експортуючи продукцію може отримати з цього підвищену вигоду, він безумовно буде експортувати оскільки це дасть йому підвищений дохід", – повідомила кандидат економічних наук ПУЕТ Світлана Прасолова.

Розв'язувати проблему зі зростанням цін можна обмеживши вивіз продовольства з країни. Але поки що, прогнозує економіст, цінники на продукти будуть повзти вгору й далі.