Учень Щербанівського ліцею хотів виплигнути з вікна, через цькування однокласників

28 травня 2021 0
У Щербанівському ліцеї цькують дитину після того, як він виступив на захист вчительки. Мати учня говорить, що все почалося з її особистих конфліктів у школі. Однак у самому навчальному закладі говорять, що вони у суперечності батьків не втручаються.

Учень Щербанівського ліцею намагався виплигнути з вікна, через цькування в школі. Про це говорить мама учня. Хлопчик виступив на захист вчительки, й однокласники почали його кривдити. Його б'ють однолітки, розкидують й ламають його речі та обзивають. Мати учня Наталія Мироненко говорить, що це почалося з її особистих конфліктів у школі. І одна з причин – побори.

"Ми з батьками домовилися скинутися на канцтовари, нам сказали, що це необхідно, як допомога школі. Я була проти грошей і була проти цього. Я відкрито це заявила, не думала, що з цього буде проблема. Я сказала, що взагалі на жодні речі здавати гроші, батьки оголосили мені бойкот. І почалося все з батьків", – зазначила мама учня Щербанівського ліцею Наталія Мироненко.

Однак у самому Щербанівському ліцеї говорять, що вони у конфлікти батьків не втручаються. А факту булінгу з цього приводу тут не зафіксовано.

"Навчальний заклад не може втрутитися у спілкування батьків, а іншу може штовхув дорослих людей, які непідвладні нам. Ми не можемо назвати це бійками. Буває, що під час гри вони так захоплюються. У нас дуже багато звернень від цієї мами, вона на всі отримує відповіді письмові. Я не знаю про її стосунки з батьками, кому вона та що відмовляється платити. Я цього не знаю", – зауважила заступниця директора з навчально-виховної роботи Щербанівського ліцею Наталія Баланова.

У поліції говорять, що перед тим, як звертатися до правоохоронних органів у школі потрібно скласти комісію.

"Від звичайної сварки булінг відрізняється тривалим характером, тобто неодноразовими випадками цькування. Також зазвичай є три сторони: кривдник, який цькує дитину, жертва та пасивні спостерігачі. Для встановлення обставин скликається комісія, треба з’ясувати. Це був одноразовий конфлікт чи він має систематичний характер", – сказала речниця Національної поліції Полтавщини Поліна Ларіна.

А психологи радять спокійно говорити зі своїми дітьми про випадки булінгу, аби вберегти їх від подібних ситуацій.

"Тому що дитина може потрапити в подібну ситуацію і не розуміти, куди вона потрапила і не сказати про це батькам. Це постійний контакт з дитиною, щоб розуміти та бачити її психоемоційний стан", – розповіла психологиня Ольга Шевченко.

 У справах цькування юрист також радить спочатку звертатися до адміністрації школи.

"З точки зору як відреагує школа, як відреагує адміністрація, взагалі можемо ставити запитання про притягнення до адміністративної відповідальності відповідно до адміністрації й тим, хто винен у цьому, хто не вживав заходів. А так потрібно звертатися в органи Національної поліції", – розповів юрист Олексій Бебель.

А до відповідальності за таке правопорушення можуть притягнути неповнолітнього порушника віком від 16 років, батьків та керівника навчального закладу за неповідомлення про випадок булінгу до поліції