На Одещині ДБР затримала диверсантів-провокаторів від ОПЗЖ

02 травня 2022 0
Олександра Іоффе
Державне бюро розслідувань затримало організаторів масових провокацій та прибічників Іллі Ківи.

2 травня на Одещині працівники Державного бюро розслідувань затримали одного з довірених осіб колишнього нардепа та колаборанта Іллі Киви. Підозрюваний мав організувати провокаційні акції в Одесі та інших регіонах України. Їх фінансували представники політичної партії "ОПЗЖ". Деякі з них мали приурочити до роковин Одеської трагедії 2 травня.

фото: Державне бюро розслідувань


Нагадаємо, 2 травня 2014 року в Одесі відбулися масові сутички прибічників єдності України та проросійських сепаратистів. 48 людей загинули під час пожежі в Будинку профспілок та стрілянини на площі. 124 людини були травмовані, серед яких – 21 правоохоронець.


Станом на 25 березня співробітники СБУ ліквідували понад 20 диверсійно-розвідувальних груп та затримали понад 350 диверсантів. Про це повідомив пресцентр Служби безпеки України. Однак, і досі існує небезпека натрапити на диверсанта чи-то провокатора. Для непідготовленої людини зустріч із інструктованим прибічником ворога може становити загрозу.

фото: Державне бюро розслідувань


Тому, виходячи з дому, варто щоразу проговорювати про себе правила безпечної поведінки у громадському місці та навчити цих правил дітей та залежних від нас осіб:

• не спілкуйтеся про свої плани та дії та переконання з незнайомими та малознайомими особами;
• завжди тримайте при собі документ (паспорт), що засвідчує особу, інформацію про групу крові та можливі проблеми зі здоров’ям (алергію на медичні препарати тощо);
• вивчіть шлях до бомбосховищ чи укриттів поблизу всіх локацій, які ви відвідуєте. Уникайте малознайомих місць;
• при зустрічі із підозрілою людиною зберігайте особистий спокій та не піддавайтеся на провокації. Майте на увазі, що незнайомець може бути озброєним, тому уникайте прямих конфліктів та різких рухів. Не погрожуйте незнайомцю затриманням чи викриттям;
• уникайте місць великого скупчення людей.
• у випадку появи озброєних людей чи військової техніки – негайно залиште цю територію. Також це варто зробити у разі появи ЗМІ сторони-агресора;
• якщо ви стали свідком порання чи смерті людини або здійснення проти них протиправних дій, намагайтеся з’ясувати та зберегти якомога більше інформації про постраждалих та обставини події. Це буде корисним у випадку надання допомоги, пошуку чи ідентифікації постраждалої особи.