У Полтаві питну воду знезаражують гіпохлоритом та перевіряють у лабораторії

17 лютого 2021 0
У Полтаві всього п'ять водозаборів, де з помпових станцій вода потрапляє до кожного крану. Якість рідини погіршується через старі труби. Для знезараження до неї додають гіпохлорит.

У Полтаві воду добувають з артезіанських свердловин. Полтавець Олексій Кот вживає воду саме з-під крана. Чоловік вважає її безпечною.

"Я п’ю воду з-під крана. Вважаю, що вона безпечна у нашому місті. Інколи буває з іржею, доводиться пити воду з пляшок. Але вважаю, що вона безпечна", – сказав полтавець Олексій Кот.

У Полтаві всього 5 водозаборів, які розміщені у різних точках міста. Там зі свердловин вода потрапляє прямо у помпову станцію.

"У насосній станції постійно працюють декілька насосів, які безперебійно постачають Полтаву водою", – зауважив майстер дільниці КП "Полтававодоканал" Роман Богатеренко.

Цей агрегат за годину викачує 400-450 кубометрів води. У лабораторії досліджують близько ста проб води з різних кутків Полтави. Перевіряють воду і на жорсткість.

"Додаємо індикатор. І будемо титрувати його розчином трилону Б до зміни кольору", – зазначила інженер-хімік КП "Полтававодоканал" Людмила Бовсуновська. І так, поки колір не стане синім. Далі відмічають скільки розчину пішло на титрування.

– Жорсткість нашої води 0,294 – 0,3, – сказала спеціалістка.

– Це багато? – запитали ми.

– Ні, це в нормі. Жорсткість води до п’яти, – розповіла інженер-хімік.

А технолог харчових виробництв зауважила, якість води погіршується через труби.

"Якщо люди використовують, наприклад, фільтри зворотного осмосу для очищення, така вода є ще гіршою. Тому, що дистильована вода, вона майже дистильована після таких фільтрів – ще шкідливіша для організму, ніж вода, яка тече зі звичайного крану", – зауважила технолог харчових виробництв Юлія Левченко.

На водозаборі воду знезаражують.

"Раніше це ми робили хлором, зараз для цього використовуємо гіпохлорид. Він значно безпечніше за хлор", – сказала речниця КП "Полтававодоканал" Ірина Філоненко.

Лікарі говорять, що кожен має знати свій правильний питний режим.

"Існує така норма, розрахунок, приблизно 30 мілілітрів на кілограм людини середнього віку. Раніше був такий критерій, багато писалося, що потрібно вживати 3-4 літри води щодня, то такого зараз не існує", – розказала завідувач амбулаторії сімейної медицини Ірина Ткаченко.

Ця норма може змінюватися, в залежності від пори року та обставин. Наприклад, спортсмени, вагітні, чи діти потребують більше води.

Ірина Яременко, Станіслав Авдєєв, PTV Полтавське Телебачення