У Полтаві відбудеться лекція "Невидимі храми Полтави"

22 червня 2023 0
Яніна Климань
У Полтаві організовують благодійну лекцію. Отримані кошти з події спрямують на допомогу військовим.

29 червня о 18:00 у Полтаві на вулиці Соборності 45а (Дія. Бізнес. Подієвий майданчик) відбудеться лекція "Невидимі храми Полтави".

Маловідому для нас історію міста представить пані Оксана Бєлявська – кандидатка архітектури, наукова співробітниця Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського, членкиня ГО "Збережемо Полтаву".

Ще на початку XX століття у Полтаві існувало 13 православних храмів. Усі вони створювали неповторність та своєрідність нашого міста. Домінуючи у панорамах, храми були матеріальними міськими орієнтирами. Для них обирали найкращі та найвиразніші місця. До їхнього будівництва залучали найдосвідченіших майстрів.

Тоталітарний режим войовничого століття змив з обличчя Полтави храмові перлини мурованого козацького бароко і взірці дерев’яного народного зодчества, не пожалкувавши й консисторських храмів кінця ХІХ століття.

Тепер їх не існує. Ці храми померли...

Проте людська пам’ять, книги, фотографії, картини бережуть спогади про міські каплички й церковки, про кафедральний міський Собор і маленькі домові храми, про місця багатовікової молитви полтавських християн.

Вхід: зручний для вас донат. Виручені кошти спрямують для 67-ї ОМБр на апгрейд обладнання "ЧАКЛУНА".

Наразі вдалося зібрати кошти на 3 аеророзвідувальні безпілотні літаки "Чаклун" для 67-ї ОМБр , які працюють в ефективному визначенні позицій ворога на великі відстані (в тому числі 100 км) в бойових умовах. Вже кілька місяців наші полтавці працюють з трьома "Чаклунами", бійці дали їм імена "Сірко", "Оксен", "ЛюбOff". Деякі з них вже успішно виконують завдання і над Білгородщиною. Для кращої ефективності і убезпечення від збиття ворогом на Чаклун потрібно встановити додатковий девайс - Маячок, на котрий зараз збираємо кошти.

Ціль: 20 000 ₴

Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/5rJ9qsqzQ

Номер картки банки
5375 4112 0465 7907

Зареєструватися на історичну лекцію можна за посиланням.