Роботодавців будуть штрафувати за вказування статі у вакансіях

27 грудня 2021 0
Роботодавців будуть штрафувати за вказування статі у вакансіях, і сума штрафу зовсім не мізерна. Полтавці розповіли, що зіштовхувалися з проблемами гендерного характеру під час пошуку роботи.







Шукаємо на роботу лише дівчат! З наступного року за такі слова в описі вакансії роботодавців будуть штрафувати.

Сума штрафу за вказування статі у вакансіях буде складати мінімальну заробітну плату у десятикратному розмірі. Наразі "мінімалка" в Україні становить 6500. Тож доки вона не виросте, штраф буде складати 65000 гривень.

Полтавець Данило мав два роки досвіду роботи баристою, але у цій сфері, роботодавці чомусь хотіли бачити лише дівчат.

"У мене неодноразово виникали проблеми, коли шукав собі роботу, рік тому, і в мене є досвід роботи баристою. І після того, як звільнився з роботи, шукав собі роботу в цій же сфері. І часто натрапляв на такі вакансії, де було вказано, що беремо тільки жінок. Це було досить незручно", – розповів працівник закладу громадського харчування Данило Обертас.

Наприклад, у закладах громадського харчування працюють як хлопці, так і дівчата.

"Барменам, наприклад, треба носити кеги, а вони важать по 40-50 кілограмів. Дівчині буде трохи складно з цим впоратися. В основному бармени чоловіки, але можуть бути й жінки. А офіціанти без різниці", – сказав працівник закладу громадського харчування Ярослав Кононенко.

В поштовому відділенні персонал ділиться на два блоки: це приймальники та оператори. Оператором може працювати як чоловік, так і жінка, а от вантажниками працюють переважно чоловіки, бо вантажі трапляються надто важкі.

А от у магазинах з одягом працюють переважно жінки.

"У нашому магазині чоловіку буде нецікаво працювати, йому буде нецікаво підбирати для жінки образи. Тому в нашому магазині працювали завжди тільки жінки", – розповіла продавець-консультант Світлана Губренко.

Заборона на вказування гендеру у вакансіях є продовженням політики щодо усунення дискримінації при працевлаштуванні, пояснює юрист.

"Більшість адекватних роботодавців, а також пошукачів роботи уже не зважають на опис тих вакансій, в яких зазначено, що шукають конкретно чоловіка, або жінку. Мені здається, що сама по собі законодавча норма має позитивний характер, але вона не вирішить якихось глобальних проблем, тому що по факту, їх не існує", – повідомив юрист Тарас Захаров.

Заборона писати стать у вакансіях не відіграє жодної ролі, переконана консультантка з підбору персоналу.

"Відповідно це додасть трохи більше мороки в роботі, але фізично це нічого не змінить. В будь-якому випадку є певна гендерна відмінність у професіях, які ми використовуємо, наприклад, ми не можемо взяти на вантажника жінку, тому що вона фізично не впорається з цією роботою. При цьому ми ніколи не візьмемо літнього чоловіка на продаж спідньої білизни, тому що як мінімум він в ній не розбирається", – розповіла консультантка з підбору персоналу Анастасія Березюк.

Закон набуде чинності 8 січня 2022 року. Винятки будуть у вигляді специфічної роботи, яку можуть виконувати лише особи певної статі.