Коли твоє серце так прискорено б’ється. Прихована небезпека енергетиків

14 травня 2022 0
Олександра Іоффе
Що потрібно пити, аби завжди бути енергійним та веселим.
Чай, кава та енергетичні напої всім відомі як найкращі помічники, коли потрібно швидко прокинутися або отримати додатковий заряд сил. Називаючи себе кавоманами, чаєфілами й енерголюбами, ми, по суті, мало що знаємо про ці напої й вже, тим більше, про їх реальний вплив на нас. 
За легендою своєю появою чай зобов'язаний молодому Будді, якого під час нічних медитацій часто долав сон. Соромлячись своєї слабості, він один раз обрізав собі вії, посадив їх у землю й виростив у такий спосіб кущі із зеленими листочками. Відтоді, напій із цих листків став поряд із фруктами основою здорового харчування.  Крім підбадьорливої функції, чай також допомагає організму відновитися після тривалого перебування на сонці, стресу, знижує рівень холестерину в крові, очищає від впливу хімічних речовин, має протиракову дію й захищає від захворювань серця. Головне в цій справі — не перестаратися, адже міцний чай у великих кількостях і сам може викликати справжнє сп'яніння, що досить шкідливо для організму. За підрахунками лікарів, добова норма без ризику для здоров’я — 2-3 чашки неміцного напою.  Крім цього, значною проблемою при неправильному вживанні чаю може стати велика втрата магнію, відповідального за стан нервової системи. А без нього чай замість обіцяної енергії викликає лише втому, слабкість та знизить концентрацію уваги. Тому фахівці радять заїдати напій фруктами, горіхами та іншими продуктами, багатими на магній.  Основне застереження від лікарів щодо вживання чаю стосується кофеїну. Існує думка, що кофеїн  — істотний чинник ризику інфаркту міокарда. Попри те, що чай містить кофеїну вдвічі менше, ніж кава, саме чайний "збудник" діє більш тривалий час. Тому, аби позбутися 80% кофеїну в чаї, необхідно залити його окропом, почекати 30 секунд і злити рідину. Подальша порція окропу утворить уже "безпечний" напій.  Наступному напою – каві - великий композитор Іоган Себастьян Бах колись присвятив цілу кантату. Тож не дивно, що і в наш час цей напій настільки популярний, що став другим після нафти товаром міжнародної торгівлі. Бадьорий погляд на світ — не єдина заслуга цього напою. Адже усім відомо, що кава запобігає виникненню склерозу та допомагає тим, хто досить часто переносить тривалі навантаження. Науковці стверджують, що одна чашка кави допоможе стати сильнішим і витривалішим на цілих 6%.  Але кава є другом тільки у невеликій кількості. При постійному зловживанні напій може негативно вплинути на рівень холестерину в крові, пошкодити стінки шлунка та збільшити вироблення соляної кислоти. Такі побічні дії небезпечні при гастритах та виразках шлунку. Також несумісний напій із захворюваннями нирок, безсонням, підвищеною збудливістю, гіпертонією, глаукомою та психічними розладами.  Та якщо енергії від чаю та кави вистачає на декілька годин, сучасний синтетичний енергетик миттєво піднімає настрій і стимулює розумову діяльність, а також надає сил на більш тривалий термін.  Але подарунок енергії - усього лише міф. Адже сам напій жодної енергії не дає, натомість використовує залишки нашої власної. Тобто, у війні з утомою ми, неприродно висмоктуючи крихти сил, що залишилися, одержуємо в результаті втому в кілька разів більшу. Звідси дратівливість і депресії. Ці напої вже сьогодні заборонені у Франції, Данії, Норвегії. І не на рівному місці, адже перевищення дози на дві банки часто призводить до підвищення артеріального тиску, рівня цукру в крові, викликає прискорене серцебиття й тремтіння в кінцівках. А про випадки смертей від енергетиків ми чуємо сьогодні на кожному кроці. Тож, бажаючи на годинку чи дві стати надпотужним слід замислитися, чи варте воно нашого здоров’я. 
Секрет потужних тренувань та вражаючих результатів. 
Останнім часом зростає популярність напоїв для занять спортом – ізотоніків. Напоям для спортсменів властивий сильний тонізуючий ефект.
Вони компенсують дефіцит води й солі, втрату поживних речовин, сприяють відновленню сил після фізичних навантажень, стимулюють роботу мозку і загальний фізичний стан. 
Професійні тренери зазначають, що ізотоніки повинні містити близько 6% вуглеводів, адже це забезпечує легке засвоєння напою у травному каналі людини. Також спортивним напоям властиве оптимальне співвідношення натрію, калію, магнію й фосфору та інших необхідних організму мікроелементів.  Окрім цього, у їхньому складі міститься значна кількість кофеїну, амінокислот та фосфоліпідів.  Основу енергетичних напоїв складають рослинні екстракти й кріокомпозити природних адаптогенів: женьшеню, гуарани та кофеїну. Женьшень сприяє підвищенню витривалості, прискорює процеси відновлення після стресу чи фізичної втоми. Гуарана — природний стимулятор центральної нервової системи, який миттєво надає організму енергію, стимулює діяльність мозку. Гуарана багата на гуаранін, алкалоїди, таніни, які проявляють біологічно активні властивості з вираженою стимулюючою й тонізуючою дією, за хімічним складом і фізіологічною активністю вона подібна до кофеїну. Але останнім часом у рецептуру спортивних напоїв почали додавати біологічно активні добавки, зокрема антиоксиданти й адаптогени: обліпиха, золотий корінь, аралія та високоочищене мумійо.  До стимулюючих добавок у напоях для спортсменів відносять і ліпотропний комплекс, до якого входить L-карнітин, що бере участь в обміні жирних кислот, та мікроелемент хром, який регулює обмін жирних кислот і холестерину. Під час інтенсивних навантажень карнітин забезпечує м’язові тканини енергією. Адже наявність карнітину в ізотоніках призводить до поліпшення функції серця, зменшення кількості підшкірного жиру, більш швидкого відновленню сил за рахунок загального поліпшення обмінних процесів у клітинах.  Тонізуючі напої в більшості країн належать до лікарських препаратів і продаються тільки в аптеках. У нашій країні такого обмеження немає, тому вони продаються без обмежень. Але варто пам’ятати, що вживання тонізуючих рідин у значних кількостях може бути причиною ряду хвороб: депресія, безсоння, серцеві захворювання. Тому перед початком їх вживання варто провести консультації з фахівцями.