Українцям нагадали про приховану загрозу від скролінгу новин

10 травня 2022 0
Олександра Іоффе
Тривале користування смартфоном може призвести до запалення очей, катаракти та сліпоти.

За даними компанії з моніторингу програм "App Annie", сучасні люди щодня проводять у смартфоні понад 4 години та 48 хвилин на день. Втім, робота чи дозвілля зі смартфоном серйозно шкодять нашим очам. Потроху ми втрачаємо наш зір і помічаємо це лише тоді, коли суттєво його зіпсували. Тож, проаналізувавши поради Центру громадського здоров’я України, ми підготували поради, які допоможуть зменшити шкідливий вплив смартфона на наш організм.
Як відомо, тривала затримка погляду на екрані телефона чи комп’ютера призводить до втоми очей та порушує сльозотечу. Внаслідок цього, у людини розвивається синдром сухого ока, який в тяжких випадках може призвести до запалення або рубцювання передньої поверхні ока.
Негативно впливає на зір і синє світло, яке випромінюють наші гаджети. Так, американські вчені виявили, що тривалий та систематичний вплив синього світла на очі може призвести до незворотних дегенеративних змін: до розвитку катаракти, а в подальшому і до сліпоти.
Поза, у якій людина взаємодіє з гаджетом, теж негативно впливає на зір. У тих, хто полюбляє користуватися гаджетом напівлежачи, порушується кровообіг у шийному відділі хребта, а отже потроху псується зір.

Як мінімізувати шкідливий вплив гаджетів на очі:
–слухайте новини у форматі аудіо та подкастів. Сам пристрій покладіть подалі від себе.
–під час користування пристроєм стежте за дистанцією між гаджетом та очима. Оптимальна віддаленість складає 45 – 60 см.
- налаштуйте комфортний для себе рівень яскравості та контрастності екрану пристрою.
–спробуйте правило 20–20–20: кожні 20 хвилин дивіться в сторону приблизно на 20 метрів або кроків вдалечінь упродовж 20 секунд.
–намагайтеся не користуватися смартфоном щонайменше за 2–3 години перед сном.
–проконсультуйтеся з лікарем щодо використання окулярів із лінзами, які блокують синє випромінювання електронних пристроїв.
–візьміть за правило фізичну активність, частіше виходьте на вулицю, дихайте свіжим повітрям, робіть легкі вправи.
–регулярно проходьте обстеження в офтальмолога, адже велика кількість захворювань очей не має ранніх симптомів.

Розвиток проблем із зором у першу чергу торкнеться тих, хто входить в групу ризику: має поганий зір і слабкі судини. Пам'ятайте про те, що смартфон — це не відпочинок від комп'ютера, а додаткове навантаження для очей і мозку. Постійне використання смартфона, щоб відпочити і розслабитися, гортання стрічки соцмереж і новин, тривожне відчуття, коли телефону немає під рукою, — це не забавка, а справжня мобільна залежність. Тож рекомендуємо періодично влаштовувати собі хоча б день відпочинку від телефону, щоб заспокоїти нерви і дати розрядку організму. Спробуйте замінити звичку "відпочивати" в смартфоні читанням книг, газет або рукоділлям.