Жителька Супрунівки скаржиться, що хлібзавод проклав стічну трубу до її двору

17 вересня 2021 0
У селі Супрунівка місцева жителька говорить, що сусіднє підприємство до її двору проклало стічну трубу. Жінка каже, що вода буде збиратися у подвір'ї. Юрист-еколог наголошує, що поверхневі води мають стікати у каналізацію або у спеціальний рівчак.


Жителька села Супрунівка скаржиться, що до її подвір'я Полтавський хлібкомбінат проклав стічну трубу. Жінка вважає, що вся дощова вода тепер потраплятиме на її територію, а витікати рідині нікуди, тому двір буде постійно затоплений.

"Ось ця труба, яка виходить в мій приватний сектор. Вода буде бігти просто на мою ділянку. Вода буде тексти з калюж, які перед заводом Кулиничі. На їхній території є майданчик", – розповіла місцева жителька Ірина Пасічна.

 Ірина Пасічна хвилюється, якщо стоки потраплять у її двір, то родина не зможе пити та готувати їжу з колодязя, яким вони користуються.

"Ми всі користуємося цією водою, якщо та вода потрапить у колодязь, вона змішається, то ми всі отруїмося", – додала місцева жителька Ірина Пасічна.

Кореспонденти PTV намагалися зв'язатися з керівництвом підприємства. Секретар спочатку пообіцяла надати коментар стосовно ситуації, однак впродовж дня так і не відповіла.

 Коли прокладали трубу, жінка викликала поліціянтів.

"На місце виїхали працівники поліції, зареєстрували дане повідомлення. Незабаром офіцер громади проведе перевірку і буде прийнято правове рішення", – сказав пресофіцер поліції Полтави Василь Зуб.

"Роботи проводилися, як ми бачимо, на приватній території. Будемо з’ясовувати. Однак повноваження інспекції на приватну власність не розповсюджується. Скоріше за все, що господарю, на чию територію хочуть запустити воду доведеться звертатися до суду", – зауважив заступник начальника Інспекції з контролю за благоустроєм Руслан Редько.

 Поверхневі води мають стікати у каналізацію або у спеціальний рівчак, а не у сусідні двори, говорить юрист-еколог.

"Тут порушуються й вимоги земельного законодавства, оскільки земельний кодекс встановлює правила добросусідства і говорить, що сусіди можуть використовувати свою ділянку, однак способами, які не порушують прав інших землевласників. Якщо через труби буде поступати вода, її буде багато, буде заболочення відбуватися. Це також може впивати на водозабори, криницю", – розказала юрист-еколог Ольга Мелень.

У таких випадках юрист-еколог радить звертатися до органів місцевого самоврядування, а також до екологічної інспекції, для того, щоб вони перевірили стан стічних вод і наскільки правильно забезпечили водовідведення на підприємстві.