Чи є серед полтавців ажіотаж на продукти першої необхідності

17 лютого 2022 0
Попри неоднозначну ситуацію на Сході України, полтавці паніці не піддаються, та продуктами не запасаються. Люди зізнаються, що ціни останнім часом поповзли догори.




На Центральному ринку Полтави всіх продуктів вистачає, ажіотажу немає. Крупи, цукор, консерви, сіль – все це є в наявності й більше купувати полтавці не почали. Люди кажуть, що запасів вдома не роблять.

"Не ведемося на паніку, живемо звичним життям. Купуємо звичайні продукти, як і завжди купляли. Купуємо хліб, крупи у звичайному режимі, без жодних запасів, м'ясо також купуємо за необхідності", – розповіла полтавка Віталіна Кононенко.
"Та Боже збав, подивіться людей взагалі немає. Паніки немає, бо у людей немає грошей, вони просто навіть не скуповуються", – сказала полтавка Галина.

"Ми живемо спокійно, довіряємо Богу, молимося і все у нас добре", – розповів полтавець Юрій.

"Немає паніки, не купують те, що не потрібно, тільки за необхідністю. Потрібно пів кілограма сала, значить беруть пів кіло, ні в якому випадку не чотири кілограми", – сказала продавчиня Людмила Куліш.

 У супермаркетах також повні полиці. Однак люди останнім часом помітили здорожчання продуктів.

"Навіть хліб здорожчав, і молочні продукти здорожчали, ну і взагалі ціни поповзли догори", – зазначила полтавка Галина Заєць.

"Заробітки дріб'язок, а ціни космічні", – розповів полтавець Мартин Сердюк.

"Ціни збільшилися дуже, ви знаєте, заробітні плати у більшості людей мінімальні, то кожен похід у магазин відчувається на гаманець. Дуже здорожчали молочні продукти, м'ясо, ковбаса теж трішки піднялися в ціні", – полтавка Наталія Пономаренко.

Якщо всі покупці масово почнуть закупати харчові продукти у великій кількості, то такий ажіотажний попит на окремі найменування одночасно призведе до здорожчання продукту.

"З точки зору якості харчових продуктів необхідно сказати те, що значна кількість харчових продуктів має досить обмежений термін придатності, тому багато найменувань харчових продуктів, купивши їх зараз, на жаль використати ми не зможемо. Тому варто зберігати спокій та купувати ті харчові продукти, які вам необхідні на цей час", – повідомила товарознавиця ПУЕТ Олена Горячова.

А от на ціни окрім попиту впливає ще й інфляція. До прикладу, торік споживча інфляція зросла на 10 відсотків, що спровокувало ріст цін виробників. Але також впливає на ціни й ситуації на Сході країни.

"Звісно, що ця загроза впливає на ціни, тут немає впливу з боку попиту, тобто наші люди, не змітають з полиць товари, що могло б викликати інфляцію. Але як впливає ця ситуація, по-перше, ми маємо найбільші ціни на нафту у світі з 2014 році та ця ситуація вона також їх підтримує. І по-друге, ми бачимо попит населення на валюту, бачимо відтік капіталу, тому гривня слабшала останні кілька місяців і звісно ми як імпортозалежна країна, одразу відчуваємо все в цінах, як тільки курс долара зростає", – розповів експерт аналітичного центру "Зміст" Ігор Петріченко.

Що буде далі з цінами на українському ринку, залежить від того, на скільки активно люди будуть йти й купувати валюту в обмінниках українських банків.