У село під Полтавою пів року не приїздить лікар та закрили єдиний аптечний пункт

25 травня 2021 0
Жителі села Мильці пів року без сімейного лікаря. Все через те, що центр первинної медико-санітарної допомоги розташовується в сусідньому селі. А єдиний аптечний пункт в селі закрили. Найближчий тепер у Полтаві.

Близько тисячі жителів Мильців залишилися без кваліфікованої медичної допомоги. Село – розташовується за сім кілометрів від Полтави. І до цього населеного пункту сімейний лікар вже як пів року не приїздить.

"Направлення треба взяти, треба йти в Супрунівку, з температурою також в Супрунівку. Це цілий день можна витратити, щоб піти до лікаря. Щоб потрапити на приймання. Ми просимо, щоб хоча б раз чи два на тиждень із Супрунівки приїжджав сімейний лікар", – розповіла Олена Кальченко, місцева жителька.

До села Супрунівка із села Мильці автобуса немає. Тож людям потрібно їхати до Полтави, а вже потім робити пересадку на автовокзалі. Або ж йти пішки.

"А я дійду пішки туди? Чотири з половиною кілометри туди й чотири з половиною кілометри назад, це хіба так можна? Я ж не дійду. На гарячу лінію писала, і не раз вже. Я телефоную сімейному лікарю, а вона мені каже, то що, мені до вас їхати чи що? Он на Супрунівку до мене приїжджайте і все", – скаржиться Любов Бошко, місцева жителька.

Окрім цього у селі закрили і єдиний аптечний пункт.

"Як були на локдауні, от приходить бабуся, хоче сісти. Нам треба на роботу, а їй треба в аптеку купити ліки. А водій не бере, тому що його оштрафують на 17 тисяч. Бабуся проситься та візьміть мене, мені треба ліки купити, а він її не бере. Тобто лягай, складай ручки й на цьому все", – додала Ніна Глова, місцева жителька.

У цьому фельдшерсько-акушерському пункті ще кілька років тому працювали фельдшер та санітарка, а також тут була місцева аптека. Зараз же хворих приймає медична сестра, а людям купити ліки немає де.

Медичній сестрі Марії Кузьмівні 69 років. Вона єдина, хто працює в пункті. Раніше хворим виписувала ліки, але тепер за потреби може хіба надати першу медичну, адже немає більше повноважень.

"І приймаю, і на виклик ходжу, й уколи ставлю, і крапельниці ставлю, все роблю що у мене тут є. Але ж я не лікар. Люди укладати договори з сімейними лікарями і їздять туди. Там же все по комп'ютеру, а що я, я он максимум запишу в журнал хто приходив і все", – розказала медсестра Марія Кармліна.

Супрунівська амбулаторія підпорядковується Полтавському районному центру первинної медичної допомоги. Там кажуть наступне:

"Вони обслуговують дуже велику територію і дуже багато населення. Вони фізично навіть не встигають. Але на жаль, до нас такі виклики не надходили, про те, що сімейний лікар не відвідує село Мильці. Можливо, десь була якась заминка саме в тому, що не передана була інформація вчасно тим людям, які мали б на це відреагувати", – прокоментувала Валентина Петріченко, медичний директор.

Президент Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів зазначає, що такі ситуації трапляються не тільки на Полтавщині.

"Придумали цю реформу з самого початку таким чином, що ти маєш змогу обрати будь-якого лікаря живучи в Полтаві, чи в селі, а вибрати в Тернополі. І лікар до тебе не приїде. Це твої проблеми. Саме так все і задумано. Пацієнт має сам до нього якимось чином прийти", – додав президент Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк.

Але і їздити до своїх пацієнтів в обов'язки сімейного лікаря вже не входить.