Сонячний опік загрожує раком та передчасним старінням не лише для світлошкірих

28 червня 2022 0
Олександра Іоффе
Інформація, яка зробить прогулянки на дворі безпечними та приємними, а шкіру здоровою та неушкодженою.

Довгоочікуване літнє сонце може обернутись не лише красивою оливковою засмагою, але й сонячним ударом чи опіками. І межа після якої шкіра не просто реагує на сонячний ультрафіолет а буквально «згоряє» дуже тонка. Тож підготували для вас коротенький порадник із профілактики та першої допомоги при сонячних опіках.

 

Що таке сонячний опік і як він виникає

Сонячний опік — це запальна реакція шкіри в результаті інтенсивного ультрафіолетового випромінювання.

Загально відомо що від перманентних сонячних опіків нашу шкіру захищає пігмент меланін. Але при надто активному сонячному випромінюванні він може банально не впоратись. Тим паче що кількість меланіну, який виробляє шкіра є суто індивідуальною і у світлошкірих його просто недостатньо для класичної інтенсивної засмаги під сонячними променями.

Основною причиною сонячних опіків є:

·         тривале перебування на відкритому сонці, особливо в пікові години з 10:00-16:00;

·         нехтування SPF-захистом; невірно підібраний сонцезахисний засіб: з одним фільтром, а повинен бути з двома, що захищають від УФ-променів типу А і В;

·         світлий тип шкіри (руде волосся, блакитні очі, ластовиння);

·         вживання ліків (системні ретиноїди, антибіотики тетрациклінового та доксициклінового рядів); нехтування SPF-захистом.

Профілактика сонячних опіків

І хоча є типи шкіри більш пристосованої до тривалого сонячного впливу все ж таки згоріти на сонці можуть абсолютно всі. А у разі систематичного впливу це значно підвищує ризик розвитку меланоми (раку шкіри).

Також людина з більшою ймовірністю отримає сонячний опік, якщо у неї:

·         вітиліго

·         алопеція

·         альбінізм

·         світлочутливість (через системний червоний вовчак, порфірію або використання деяких ліків, таких як тетрациклін)

 

При цьому не важливо чи сонячно надворі, адже до 80% ультрафіолетового випромінювання проникає через хмари. Тому потрібно бути обережними, користуватися кремами з SPF-захистомта перед виходом на вулицю звірятися з показаннями UV-індексу в смартфоні.

Щоб запобігти сонячному опіку, важливо: 

·         зменшити час перебування під сонячними променями з 10:00 до 16:00;

·         застосовувати сонцезахисні засоби (креми, спреї SPF50+) і наносити їх за 20 хвилин до виходу на сонце, оновлюючи кожні 1,5-2 години та відразу після водних процедур;

·         носити головний убір і сонцезахисні окуляри: слід спеціально підібрати якісні окуляри для захисту, по можливості, орієнтуючись на позначку UV400;

·         краще придбати спеціальний одяг, особливо для людей з І-II фототипами (світлошкірі по типу скандинавів): одяг з синтетики пропускає 15%, а бавовна — 6% сонячних променів;

·         обмежити відвідування соляріїв.

 

Додаткові фактори ризику сонячного опіку:

Сонячний опік більш імовірний в наступних випадках:

·         в місцях поблизу земного екватора

·         на великих висотах

·         коли сонце високо в небі

·         коли небо чисте

·         коли УФ-світло відбивається, наприклад, водою, льодом або снігом

·         при використанні солярію

Ознаки та ступені сонячного опіку:

Перше, що потрібно зробити при сонячному опіку, — негайно сховатися в тінь. Лише потім варто оглянути себе та визначити ступінь тяжкості шкіряних уражень.

Сонячний опік І ступеню

Пошкоджує зовнішній шар шкіри та може зажити сам по собі через кілька днів. Приблизно через чотири години після впливу сонця можна помітити: почервоніння, відчуття тепла і стягнутості, набряк або біль, невеликі пухирці. Також можуть з'явитися головний біль, підвищена температура, втома і нудота. Шкіра з опіком першого ступеня може почати лущитися через 3-8 днів.

Сонячний опік ІІ ступеню

Такий опік здатний пошкодити не тільки зовнішній шар шкіри (епідерміс), але і той, що під ним (дерму). З'являються такі симптоми як набряк і пухирі, шкіра стає темно-червоною, вологою і блискучою, з'являється біль і білі ділянки в обпаленої області. Також може бути температура, запаморочення, головний біль, м'язові спазми.

У разі опіку ІІ ступеню полегшити симптоми можна тими ж способами, що й у випадку з опіком І ступеню. Але якщо шкіра сильно опухла і покрилася пухирями, то потрібно відразу звернутися до лікаря.

 

Сонячний опік: перша допомога

Якщо опік все ж таки трапився, то потрібно негайно почати вживати невідкладних заходів з першої домедичної допомоги.

Щоб полегшити печіння і больовий синдром, важливо зробити охолоджуючий компрес або прийняти прохолодний душ. Потім продезінфікувати місце опіку та обробити уражені ділянки засобом для лікування опіків. Багато пити рідини та регулярно зволожувати уражену шкіру спеціальними засобами, призначеними для цього. Якщо з'являться пухирці, їх ні в якому разі не можна розкривати. А при посиленні больових відчуттів, загальному нездужанні, піднятті температури, треба негайно звернутися за медичною допомогою.