Бустерна доза вакцини дозволить подовжити дію Covid-сертифікатів

03 січня 2022 0
Ольга Семенко
У січні планують дозволити отримувати бустерну дозу вакцини проти коронавірусу особам, старшим 60 років.

В Україні хочуть дозволити всім охочим доступ до бустерних доз вакцини проти коронавірусу. Відповідне рішення 5 січня розглядатиме Національна технічна група експертів, повідомляє "Українська правда", з посиланням на головного санітарного лікаря Ігоря Кузіна.   

Крім того, на думку Кузіна, з 10-15 січня мають дозволити бустерні дози для людей віком від 60 років. Наразі бустерні дози можуть отримати тільки медичні працівники та співробітники будинків інтернатного типу.

Бустерна доза збільшує термін дії Covid-сертифіката на 270 днів. Тоді як додаткова доза вакцини не впливає на термін дії сертифікатів про вакцинацію.

Бустерна доза потрібна, щоб посилити ефективність вакцини, яка з часом знижується у всіх людей. Її вводять у період від 180 до 270 днів після другої дози. Бустерну дозу роблять мРНК-вакцинами.

Додаткову дозу вводять, щоб убезпечити людей, в яких, через важкі хвороби, дві дози могли не дати необхідний захист. Щеплення роблять у період від 28 днів до трьох місяців, тією ж вакциною, що й попередні.