Фронт наближається до Покровська на Донеччині, евакуація людей ускладнюється

13 вересня 2024 0

Ще донедавна Покровськ був майже спокійним тиловим містом у Донецькій області. Тут працювали магазини, поштові та банківські відділення, територіальні органи державних установ, жителі мали всі комунальні послуги. Міська лікарня приймала поранених бійців, лікарі стабілізували їх стан та за необхідністю відправляли на лікування далі, до спеціалізованих медзакладів.

З покровського залізничного вокзалу відправлявся евакуаційний потяг, яким виїжджали мешканці з прифронтових територій. Дехто навіть залишався у Покровську, щоб бути поблизу зі своєю домівкою. Ще цього літа місцева влада проводила багатомільйонні тендери на роботи з благоустрою та висаджувала троянди. До речі, це викликало неабияке обурення серед журналістів та місцевих. Мовляв, краще б будували захисні споруди навколо міста.

Декілька тижнів тому ситуація докорінно змінилася. Російські загарбники обрали за пріоритетний саме покровській напрямок. І ось вже ворог на відстані 8-10 кілометрів від міста. Люди в паніці збирають речі та намагаються виїхати. Утім евакуація нині суттєво ускладнилася.

Ворог знищує місто

У наступі на покровському напрямку російські військові використовують звичайну для себе тактику – знищити все на своєму шляху. Обстріли Покровської громади, а це міста Покровськ і Родинське та навколишні села, не припиняються ні вдень, ні вночі. Багатотонні КАБи, ракети, а останнім часом і ствольна артилерія, все це вщент руйнує те, що будувалося роками: промислові підприємства, об’єкти критичної інфраструктури, житло покровчан, а також їх життя та здоров’я.

На початку вересня російські війська накрили Покровськ з артилерії. Поранень зазнали троє цивільних осіб: 43-річний чоловік і його 40-річна дружина, а також жінка 46 років. Їм на допомогу у перші хвилини після атаки прибули поліцейські та парамедики. У цей момент російські військові знову відкрили вогонь по місту. І це лише один приклад з багатьох, що трапляються щодня.  

Фото: Покровська громада щодня потрапляє під обстріли

Ворог не припиняє руйнувати цивільну інфраструктуру Покровська. За останні тижні під ударом ворога опинились житлові будинки, навчальні заклади, об’єкти соціальної та дорожньо-транспортної інфраструктури. Після кожного обстрілу комісія фіксує наслідки руйнувань, у місті працюють комунальники. Вони прибирають сміття та забивають вікна. Будматеріали виділяють з матеріального резерву громади, також з екстреним відновленням допомагають благодійні організації.

Фото: До Покровської громади надійшли будівельні матеріали від БО «Янголи спасіння»

Місто без комунальних послуг

Однак з кожним днем ситуація ускладнюється. Неодноразово через обстріли в громаді відбувалися відключення світла. Енергетики намагалися якомога скоріше відновити електропостачання, однак зараз аварійні бригади не можуть лагодити мережі через небезпеку.

Фото: В умовах масових терористичних атак відновлювати електропостачання стає все складніше

Так само і з газопостачанням. Днями окупанти поцілили у газорозподільчу станцію та пошкодили мережу. Щоденні атаки російських військ не дають можливості відремонтувати пошкоджене. Внаслідок цього громада на невизначений строк опинилася без газу, а взимку – без опалення.

Віднедавна громада залишилася ще й без води. 12 вересня, внаслідок бойових дій, була зупинена робота модульної фільтрувальної станції, завдяки якій останнім часом Покровськ отримував воду. Відновити її роботу наразі неможливо. Тому у громаді організовано підвезення питної води та встановлено 8 установок зворотного осмосу, з яких люди можуть набирати воду безплатно.

Життя на межі       

Від 27 серпня у Покровську введено довгу комендантську годину, яка триває майже добу – обмеження на пересування діють з 15:00 до 11:00. Тобто у людей є всього чотири години, щоб уладнати справи поза своїм житлом. Виняток – лише якщо це пов’язано з евакуацією, яка наразі є обов’язковою.

За даними начальника Покровської військової адміністрації Сергія Добряка, нині у Покровській громаді залишилося 28 тисяч жителів (до війни було понад 80 тисяч). У самому Покровську на 12 вересня проживають 18 тисяч людей, з яких 520 дітей. «Тільки за останні півтора місяця з громади виїхали понад 20 тисяч людей та понад 3 тисячі дітей. Останніми днями люди виїжджають активніше, бо ворог щодня обстрілює громаду», - повідомив Сергій Добряк.

Попри очевидну небезпеку, нині у Покровську продовжують працювати сімейні лікарі, деякі крамнички, Укрпошта, банкомати – все що більш-менш забезпечує базові потреби тих людей, які досі залишаються в місті. Але з  кожним днем їх стає все менше. 4 вересня в громаді припинили роботу всі відділення Ощадбанку та управління Пенсійного фонду. Тепер, щоб отримати відповідні послуги, треба виїжджати в інші міста. Укрпошта поки що надає свої послуги покровчанам.

Евакуація під обстрілами

Російський терор продовжується. Ворог намагається за будь-яку ціну зробити умови життя мешканців Покровської громади нестерпними. Тож місцева влада вкотре наголошує на важливості евакуації. Цей процес наразі вкрай нелегкий. До 5 вересня евакуаційні поїзди вирушали до більш безпечних регіонів України з Покровська. Тепер через ускладнення безпекової ситуації станцією відправлення став Павлоград, що на Дніпропетровщині. Тобто люди мають спочатку автотранспортом дістатись Павлограду, щоб вирушати далі.

Це величезна проблема через те, що автобусів не вистачає навіть при тому, що до евакуації з Покровської громади долучилися декілька благодійних організацій. З тих населених пунктів, де безпекова ситуація надкритична, людей вивозять правоохоронці на броньованих авто. На жаль, непоодинокими є випадки, коли евакуаційні автобуси прицільно обстрілювалися ворогом

Фото: Триває евакуація з Покровської громади

Для евакуації маломобільних груп населення та одиноких людей в громаді працює послуга «Соціальне таксі». Автомобіль з 5 пасажирськими місцями та простором для багажу оснащений викидним мостиком для осіб з інвалідністю та маломобільних людей. Дана соціальна ініціатива реалізується Міжнародним медичним корпусом за підтримки USAID.

Людей, які прибувають у заздалегідь визначені міста евакуації, розміщують у притулках та надають необхідні речі. Для зручності мешканців Покровської громади, які вимушено виїхали до інших міст, створено інформаційно-консультаційні пункти ЦНАП у містах Дніпро та Кропивницький.


Фото: Спеціалісти покровського Управління соціального захисту населення, які релокувались до Дніпра, ведуть особистий прийом громадян

У консультаційних пунктах ЦНАП фахівці надають інформацію з питань отримання статусу внутрішньо переміщеної особи, допомагають із написанням заяв на отримання грошової компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна тощо.

Світлана Денисенко