Ракетний удар по кременчуцькому ТЦ "Амстор" : відео та деталі моторошної трагедії

28 червня 2022 0
Олександра Іоффе
Повна хронологія подій, кількість жертв та деталі наймасовішого ракетного обстрілу на Полтавщині
27 червня Кременчук зазнав найкривавішої та наймасовішої терористичної атаки з боку росіян. О 15:55 вороги завдали ракетного удару по цивільному об’єкту - ТЦ "Амстор" внаслідок чого опори будівлі та дах не витримали і кількасот людей одномоментно опинились під завалами. Ситуацію ускладнило виникнення стихійної пожежі, яка просто прирекла чимало людей на страшну та болісну смерть.
Хронологія обстрілу:
Літаки Ту-22 М3 оснащені ракетами X-22підіймаються з аеродрому Шайківка Калужської області. Вони летять до території Курської області, з якої і провели запуск двох ракет по цивільним об’єктам Кременчука. До оголошення повітряної тривоги на території прикордонних областей України, а також Полтавщини лишаються лічені хвилини.
Розслідувачі медіа InformNapalm повідомили що керував бомбардуванням Кременчука командир 52 авіаполку РФ, полковник Олег Тимошин.
Також повідомляють, що причетними до обстрілів Кременчука можуть бути начальник штабу авіаційної екскадрильї авіагрупи Шайковки Дмитро Голенков, штурман авіаційного загону 52 важкого бомбардувального авіаційного полку Дінар, військовослужбовець авіагрупи Шайковка капітан Денис Габітов та інженер по авіаційному озброєнню 52 авіаполку Євген Поцелуев.
Про ракети Х-22 "Буря" наразі  відомо, що вони є надзвуковими крилатими ракетами довжиною 1130 мм із розмахом крил 3 м та масою бойової частини 1000 кг. Швидкість польоту такої ракети 1000 м/с, а максимальна дальність 270 км. Набір висоти така ракета, попри свою технологічну застарілість, здійснює вже за 14 с після пуску. Такі нищівні технологічні характеристики та руйнівна сила від подальшого вибуху компенсують низьку точність ракет (це пов’язано з застарілою системою радіолокаційного самонаведення, яка і визначає остаточну ціль для ураження)









15:42 -  лунає сигнал про повітряну тривогу.

15:55 - у мережі з’являються перші повідомлення про вибух. У коментарях до місцевих та обласних пабліків люди діляться припущеннями щодо того куди саме влучила ракета.

Дехто з полтавців включаючи міського голову Полтавської МТГ Олександра Мамая повідомляють, що також чули вибухи в межах Полтавської територіальної громади та навіть вказують приблизні локації джерела звуку.
15:58 - в мережі зявляються перше фото з місця події попри блюр зрозуміло, що приліт стався у цивільну частину міста аджена світлині можна з легкістю розрізнити багатоповерхівки. Місто охоплює густий чорний дим. Починається пожежа.

16:00 - голова Полтавської обласної військової адміністрації Дмитро Лунін публікує допис із підтвердженням ударів по Кременчуку.
16:25 - з неофіційних пабліків стає зрозуміло, що рашисти влучили у цивільний об'єкт, у якому на момент ракетного удару перебувало кількасот людей. Згодом Зеленський озвучить цифру відвідувачів "Амстору" у тисячі осіб.

16:34 - Дмитро Лунін повідомляє, що є постраждалі та підтверджує інформацію про обстріл цивільного об' єкту.
16:40 - міський голова Кременчука Віталій Малецький публікує допис в якому зазначає, що ТЦ "Амстор" не мав жодного відношення до військової чи оборонної галузі. Також він перший, хто виніс у публічну площину слово "загиблі". Він повідомляє, що на місці трагедії працюють рятувальники та відповідні служби. Триває пожежа. З ризиком для власного життя, рятувальники намагаються врятувати з-під завалів людей. Стоянка поблизу ТЦ вщент заповнена спецтехнікою та швидкими. Волонтери, військові та медики допомагають людям, яких вдалось врятувати з-під завалів. Паралельно з цим, довкола починають збиратись люди родичі та знайомі, яких на момент обстрілу перебували у Амсторі. Поки що ніякої офіційної інформації про кількість постраждалих.

17:11 – повітряна тривога. На цей раз без обстрілу. Попри оголошення тривоги триває розбір завалів та пошук людей що вижили.
17:28 – зявився допис у офіційному телеграм каналі Володимира Зеленського і саме там вперше лунає цифра у тисячу осіб, які імовірно перебували у ТЦ "Амстор".
17:55 – замкерівника Офісу Президенту Кирило Тимошенко повідомляє про 20 поранених. З них 9 перебувають у важкому стані. Також відомо про 2 загиблих. Рятувальна операція триває.
18:24 – від представників ДСНС зявляється інформація про масштаби загоряння та кількість рятувальників і спецтехніки залучених для порятунку людей та ліквідації пожежі. Повідомляють, що внаслідок ракетного удару площа пожежі в ТЦ "Амстор" складає 10 тисяч 300 кв. метрів Для ліквідації наслідків обстрілів залучено 115 рятувальників та 20 одиниць спецтехніки ДСНС. Також до місця пожежі спрямували пожежний потяг Укрзалізниці. У мережі починають ширитись орієнтування на людей, які працювали чи відвідували Амстор та з якими був втрачений зв'язок.
18:42 -  Віталій Малецький повідомив про відкриття мобільного пункту поліції у приміщенні готелю Дніпровські зорі. Саме туди можуть звертатись родичі та знайомі людей, які перебували у "Амсторі" та із якими втрачено зв'язок. У пункті працюють правоохоронці працівники слідчо-оперативної групи та кадрові психологи, психологи Нацгвардії та психологи ДСНС. Про це повідомила прес-офіцер поліції Кременчука Анна Васенко-Волювач.
19:05 - Дмитро Лунін повідомляє, що пожежа локалізова однак вона все ще триває. Офіційна кількість жертв залишається сталою.
19:30 - Дмитро Лунін публікує допис, у якому повідомляє про 10 загиблих та 40 поранених.
19:38 - ситуацію з місця подій коментує радник голови МВС Антон Геращенко. На відео, яке опублікував Антон Геращенко видно розбір завалів та дим від високотемпературного тління конструкційних та обшивочних матеріалів колишнього ТЦ. Він підкреслює, що рятувальники не втрачають надію знайти людей, яким вдалось вижити.
19:50 – командування Повітряних сил ЗСУ встановило тип літака, місце дислокації та пуску, а також тип ракет, якими завдали ракетний удар по Кременчуку.
19:56 – У своєму телеграм-каналі Дмитро Лунін повідомляє подробиці про жертв ракетного обстрілу. За його словами, наразі 21 людину поранено та госпіталізовано. 6 із них – у важкому стані. Окрім того, 29 людям надано амбулаторну допомогу (без госпіталізації), зокрема двом дітям. Усім постраждалим надається допомога у кременчуцьких медзакладах.
20:04 – повітряна тривога. Попри високу імовірність повторного ракетного удару рятувальники продовжуть розбір завалів та ліквідацію пожежі.
20:25 – відбій повітряної тривоги.
20:32 – у мережі з’являється відео із головою ПОВА Дмитром Луніним. Він наголошує, що  зараз рятувальники шукають вже тіла загиблих людей. Також він назвав кількість ракет, які влучили в об’єкти Кременчуцької територіальної громади. Їх було дві. Однак про ще один об’єкт, якому завдали руйнувань росіяни він не повідомив, з міркувань безпеки. Також Дмитро Лунін назвав строки, у які рятувальники оцінюють повний розбір завалів ТЦ. Це два дні, з урахуванням цілодобової роботи людей та спецтехніки.
20:58 - повідомляють що окрім Дмитра Луніна на місці трагедії працюють міністр МВС Денис Монастирський та голова ДСНС Сергій Крук. Кількість госпіталізованих жертв обстрілу зросла до 25 осіб, а загиблих до 11.
21:56 – Дмитро Лунін повідомляє по 13 загиблих. 12 тіл було знайдено при розборі завалів та ще одна особа померла в лікарні. На місці трагедії працюють рятувальники та тероборона міста, рятувальники Кременчуцького нафтопереробного заводу, волонтери-добровольці.
22:31 – Президент Володимир Зеленський заявив, що багато відвідувачів встигли вийти з ТРЦ "Амстор" в Кременчуку перед тим, як туди влучили російські ракети."Перед оголошенням повітряної тривоги там було близько тисячі людей. На щастя, наскільки відомо на цей час, багато людей встигли вийти, їх встигли вивести. Але всередині ще залишалися працівники і частина відвідувачів" - зазначив Президент України.
23:30 - у Офісі генерального прокурора повідомляють по 40 запитів на пошук людей, які в момент обстрілу перебували у ТЦ Амстор та з якими був втрачений зв'язок.
23:55 – Антон Геращенко повідомив, що більш точно оцінити кількість жертв можна буде лише зранку коли більша частина завалів буде розібрана.
23:58 – Олексій Арестович прокоментував ракетний удар по Кременчуку.
"Почалася фаза ракетного терору. Кругове відхилення ракет типу Х22, які зараз використовує Росію, становить 600 м. Ні за якими точними цілями бити в центрі міста неможливо",– наголосив Олексій Арестович.
00:17 наступного дня – в мережі зявляється відео від кореспондента ABC News Джеймса Лонгмена, який перебував безпосередньо на місці подій. 
"Встановлювати будуть не тіла, а частини тіл. Це жахливо. Я щойно бачив тулуб з відірваними руками. Від будівлі залишився лише каркас, розміром з футбольне поле", - зазначив Джеймс Лонгмен.
00:21 наступного дня – у мережі публікують відео з камер вуличного спостереження згідно з яким перша ракета влучила у пустир. А друга в "Амстор".
00:30 наступного дня – станом на цей час кількість загиблих внаслідок ракетного обстрілу зросла до 15 осіб.
06:41 наступного дня – Антон Геращенко повідомив про про 16 загиблих та 59 постраждалих. Кількість госпіталізованих постраждалих залишається сталою.
7:00 - Місцевими органами влади організовано всебічне забезпечення залучених до ліквідації наслідків обстрілу сил і засобів. До робіт від ДСНС залучено 440 осіб (в т.ч. 14 психологів) та 70 од. техніки. Координацію заходів на місці події здійснює Штаб з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації.
07:20 наступного дня – офіційна кількість жертв зросла до 18 осіб. Зниклими безвісти вважаються ще 36 осіб.

8:55 наступного дня - з'являється інформація про перший приліт на територію Кременчука. Внаслідок обстрілу постраждав і стадіон місцевого футбольного клубу "Кремінь". Зокрема, було пошкоджено автобус команди та будівлю на території арени. За даними Офісу Президента, ракета потрапила на територію одного з підприємств Кременчука. Внаслідок цього було знищено:
- проліт одного з корпусів,- вікна у всіх будівлях підприємства.Також ракетний обстріл пошкодив двоповерхову будівлю. Загалом 2 працівники отримали травми.  Зауважимо, що цей обєкт знаходиться у 800 метрах від ТЦ Амстору.
9:00 наступного дня – Дмитро Лунін повідомив, що розбір завалів триває. Також триває гасіння залишків пожежі. Кількість жертв залишається сталою.

9:15 наступного дня - Начальник пожежної частини Іван Мелеховець озвучив цифру у 60 зниклих безвісти та розповів що у цій трагедії рятувальникам найскладніше витримувати саме психологічну напругу. "Важко дивитися на це. Наймолодшого, 1999 року народження, знайдено. Зараз шукаємо до 60 зниклих. Сподіваюсь знайти тут людей. Була дуже висока температура. Метал тік - він перетворювався на рідину ", - зазначив Іван Мелеховець.


Також він повідомив, що продовжує працювати мобільний пункт поліції, куди можуть звертатися родичі людей, які не виходять на зв'язок та могли знаходитися у торговому центрі.
9:19 наступного дня – на місце трагедії прибула Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова. Віталій Малецький офіційно оголосив триденну жалобу за жертва ракетного обстрілу ТЦ "Амстор". Також він повідомив подробиці, які зрештою і спричинили таку велику кількість людських жертв. Так з 23 червня власники ТЦ "Амстор" повідомили, що під час повітряної тривоги магазини не будуть зачинятися та працюватимуть у штатному режимі. Всього через чотири дні це рішення стало фатальним для багатьох кременчуцьких сімей.
"Те, що сталося - це найбільша трагедія в сучасній історії Кременчука"– підсумував Віталій Малецький.



14:00 наступного дня - Дмитро Лунін повідомив про 20 загиблих внаслідок ракетного удару по ТЦ.

Реакція світової спільноти
Через обстріли Кременчука Рада безпеки ООН оголосила про скликання термінового засідання. Про це повідомив
речник генсекретаря ООН Стефан Дюжаррік. За його словами, зібрати радбез попросила Україна. Також про зустріч повідомила постійна представниця США при ООН Лінда Томас-Ґрінфілд.
Також акти тероризму РФ проти цивільних українців засудили і відомі світові політики. Так Джо
Байден відреагував на обстріл торгового центру у Кременчуці."Напад росії на цивільних осіб у торговому центрі – жорстокий. Ми солідарні з українським народом. Як було продемонстровано на саміті G7, США разом із нашими союзниками та партнерами продовжуватимуть притягувати росію до відповідальності за подібні злочини та підтримувати оборону України", – написав Джо Байден у своєму Twitter.
Прокоментував обстріл Кременчука і президент Франції Макрон.
«Бомбардування ТРЦ у Кременчуці Росією – абсолютний жах. Ми поділяємо біль сімей загиблих. І гнів на таку ганьбу», – написав Президент Франції у Twitter.У своєму повідомленні Макрон зазначив, що «Російський народ має бачити правду» та розмістив відео наслідків бомбардування ТРЦ.
Також з осудом варварського обстрілу з боку окупантів виступили Едгарс Рінкевичс, міністр закордонних справ Латвії :"Настане день, коли відповідальні будуть притягнуті до відповідальності, а до того перестаньмо дзвонити у Кремль. Вони повинні бути повністю ізольовані, потрібно запровадити ще більше санкцій. Мої співчуття всім, хто постраждав".
Бріджет Брінк, пані посол США в Україні:  "Жахливі повідомлення та фото надходять після ракетного удару. Світ притягне Кремль до відповідальності за його звірства в Україні".
Та Борис Джонсон,прем'єр-міністр Великої Британії: "Цей жахливий напад ще раз показав глибину жорстокості та варварства, в яку впаде російський лідер"
А зранку 28 червня британські шпальти газет були присвячені саме Кременчуцькій трагедії.






Реакція русні
Майже відразу після публікації інформації рашистські пропагандисти почали відверто глумитися над жертвами обстрілу та писати що це черговий фейк від ЗСУ порівнювати його з Бучанською трагедією.

 
Такі відверті покидьки як Анатолій Шарій та Ілля Кива насміхались над трагедією мирних жителів та підбурювали росіян повідомляючи що насправді ТЦ "Амстор" не працював з березня і до моменту влучання там знаходився склад боєприпасів.

 
У якості беззаперечних аргументів підкреслювалась велика кількість військових, які потрапили на відео очевидців, відсутність машин а також майже цілковита відсутність жінок та дітей на кадрах трагедії.
Однак, по-перше військові кременчуцького ТрО та інші чоловіки-волонтери були залучені до розбіру завалів та порятунку людей після ракетного удару. По-друге люди прибрали машини, щоб дати простір для маневру спецтехніці та швидким, які приїхали рятувати людей. Однак розуміння що пересічний українець в кілька разів свідоміше за типового руського не доступна розумінню рашистів. По-третє на момент трагедії жінки та діти не могли перебувати поблизу ТЦ, адже вони були безпосередньо у ньому. Час обстрілу "на диво" збігся із сталим часом щоденних покупок на вечерю та просто сімейного дозвілля з дітьми. А враховуючи, що у "Амсторі" був супермаркет, аптека, магазин "Єва" та ще кілька локацій для дітей.
Тому не дивно, що більшість орієнтувань на зниклих безвісти стосується саме жінок.
Втім навіть це неприкрите людське горе лише тішить недолугу потворну русню, яка щиро радіє нашим смертям. Коментарі до цих постів важко читати з моральної точки зору.



А коли сьогодні, 28 червня, о 11:09 Міноборони РФ офіційно підтвердили, щоб завдали ракетних ударів по Кременчуку.



Однак вони зазначили, що бомбили ангари з американськими та європейськими боєприпасами та зброєю, які знаходились на території Кременчуцького заводу дорожніх машин "Кредмаш". За їхніми словами, ударною хвилею внаслідок детонації снарядів пошкодило ТЦ, який і так не працював. Чи варто дивуватися що черговий акт тероризму проти цивільних осіб керівництво РФ гордо назвало демілітаризацією складів зброї чим знову викликало нечувану хвилю побєдобєсія від російських зомбі та прокремлівських "дєтєй Данбасса".
Дивлячись, як російські жінки та діти улюлюкають під фото пожежі та стогонах заживо палаючих людей не розумієш як такі істоти взагалі можуть існувати на Землі.  Варто лиш згадати як у 2018 році на четвертому році війни українці щиро співчували жертвам пожежі у ТЦ "Зимова вишня", серед яких були саме жінки та діти. Тоді буквально за кілька годин під посольством країни-агресора у Києві з’явився імпровізований меморіал з свічками іграшками та квітам. Тоді попри загибель українців в зоні АТО/ООС ми проявили співчуття. А нині вони відверто глузують дивлячись, як в стражданнях помирають члени наших родин. Тож це в черговий раз доводить, що це не злочин керівництва Кремля чи військовослужбовців. Ні відповідальність за кожну жертву серед українців несе кожен житель Росії. Відвертий тероризм, а інакше цей обстріл ТЦ і не назвеш, показав, що ціль рашистів не демілітарізація чи примарна боротьба з нацистами. Єдина ціль РФ яку вони насправді вже навіть не приховують це тотальний геноцид українців.
 
Тому зараз кожному з нас варто докласти максимум зусиль, щоб підтримати наших бійців ЗСУ а також в жодному разі не нехтувати сигналами повітряної тривоги.