З початку війни на Полтавщині кількість безробітних збільшилась на чотири тисячі осіб

04 серпня 2022 0
Олександра Іоффе
Найбільше запитів на роботу надходить від вихідців з Харківщини.

 

Від початку повномасштабної війни до Центру зайнятості звернулося понад чотири тисячі осіб. Близько 10% з них вдалося працевлаштувати. Про це повідомив начальник Полтавської обласної військової адміністрації Дмитро Лунін.

За його словами, від початку війни до Полтавщини приїхало чимало людей з понад чотирьох регіонів. Найбільше переселенців зареєстровано саме з Харківської області. Очільник ПОВА наголосив, що місцеві заклади медицини, освіти, культури, а також місцеві підприємства приймають на роботу переселенців.

Спеціально для цього на державному рівні була розроблена програма з компенсації частини коштів. Так, підприємець може протягом перших двох місяців отримувати по 6 500 гривень за кожного офіційно працевлаштованого працівника-переселенця.

"До набуття статусу безробітного понад 900 осіб працевлаштували по державні й програмі 6 500. Тобто роботодавець бере внутрішньо переміщену особу та отримує 13 тисяч гривень за два місяці в якості компенсації витрат на заробітну плату. В такий спосіб нам вдалося суттєво зменшити кількість людей, які знаходяться на стадії пошуку роботи", – розповіла директорка полтавського обласного Центру зайнятості Катерина Клавдієва.

А для тих, хто хоче відкрити власну справу, на державному рівні продовжує діяти проєкт мікрогрантування "єРобота".

"Люди, які переїжджають на Полтавщину з регіонів, де тривають бойові дії, але залишаються жити і працювати в нашій області. Хочуть бути корисними громаді, в якій нині мешкають. Для всіх, хто бажає відкрити власну справу або розширити бізнес, зокрема й для ВПО, діє державна програма мікрогрантування, подання документів – через портал Дія", – зазначив Дмитро Лунін.

Загалом, станом на 3 серпня, послугами полтавського обласного Центру зайнятості скористалися понад чотири тисячі осіб. З них статус безробітних отримало близько 2 800 переселенців. З них 2060 звернулося ще на початку війни. Зрештою, працевлаштувати вдалося 350 переселенців. І хоча найбільше запитів з роботи та успішних працевлаштувань припадає на Полтаву та Кременчук, але повідомляється, що й в інших громадах області продовжують створюватися робочі місця для переселенців.

Нагадуємо, що з питаннями щодо працевлаштування можна звертатися до обласної служби зайнятості за телефонами: (0532) 57 01 71, (0532) 57 01 72, 066 842 31 87, 093 480 21 90, 093 486 94 35.