За минулий рік на сміттєзвалища Полтавщини вивезли понад 97 мільйонів тонн відходів

07 грудня 2020 0
На Полтавщині офіційно існує 675 сміттєзвалищ. Це один із найбільших показників по Україні. Люди, які живуть біля Макухівського сміттєзвалища скаржаться на неприємне сусідство. Адже сміття розлітається довкола та висить навіть на деревах.

Це Макухівське сміттєзвалище, одне з 675 сміттєзвалищ на Полтавщині. Сюди щоденно привозять побутові та будівельні відходи.

Пластик, автомобільні шини та горі сміття – такий вигляд має наразі Макухівське сміттєзвалище. Сюди звозять відходи з Полтави та її околиць.

Місцеві жителі скаржаться на таке сусідство та говорять, що сміття стає дедалі більше.

"Якщо по кубометрах взяти, то за останні роки сміттєзвалище в рази збільшилось. Інколи навіть думаєш, аби на дорогу те сміття не вилізло", – розповіла місцева жителька Лілія Українець
– Часто відчуваєте неприємний запах довкола? – запитали.
– Часто, – відповів місцевий житель Ігор Ващенков.
– А за останні роки набагато збільшилась кількість відходів там? – запитали.
– Дуже набагато. Там працюють люди та щось перебирають. Раніше стояла там стояла сортувальна лінія, її розібрали й на тому все, – розповів чоловік.

Начальник Державної екологічної інспекції Центрального округу розповів, що того року на Полтавщині додалося понад 97 мільйонів тонн відходів. Підрахунку за 2020 рік ще немає, проте поточні показники вже перевищили минулорічні дані.

"З 2018 року згідно з законодавством взагалі не можна розміщати несортовані відходи на сміттєзвалищах. Тому з 2018 року всі сміттєзвалища повинні були б бути закриті. Тому всі сміттєзвалища, які є у Полтавській області, фактично «незаконні", – розповів начальник Державної екологічної інспекції Центрального округу Євген Мартосенко.
Наразі найдієвішим способом зменшення кількості відходів є сортування.

"Сортувати потрібно, Це є обовʼязково. В Європі це основний фокус перероблення сміття. Тому що без сортування не може бути належного перероблювання та повторного використання", – розповіла керівниця юридичного відділу МБО "Екологія-право-людина" Ольга Мелень-Забрамна.

Всього в Україні 5 455 сміттєзвалищ з загальною площею в понад 8 тисяч гектарів.