Як відрізнити новий штам коронавірусу від застуди

14 лютого 2022 0
В Україні вирує "Омікрон", хворих стає все більше, лікарі не встигають прийняти всіх пацієнтів навіть до 20-ї години вечора. Тому у зв'язку з таким навантаженням ухвалили деякі зміни до протоколу лікування.






Наразі відрізнити коронавірус штаму "Омікрон" від інших респіраторних захворювань фактично неможливо. Тому єдиний варіант з'ясувати діагноз – це провести тестування. Під час інфекційних хвороб у пацієнта з'являється лихоманка, озноб, світлобоязнь, закладеність носа, біль у горлі.

"Для коронавірусної інфекції характерні ті ж самі симптоми, що і для гострої вірусної інфекції. Але особливо слід зазначити ту симптоматику, яка зв'язана з витрачення запаху або навіть зміною смаку. Також для коронавірусної хвороби характерна неможливість вдихнути на повні груди", – розповів епідеміолог Володимир Полторапавлов.

Для боротьби з коронавірусом у Полтавську обласну лікарню завезли перші ліки проти недуги "Молнупіравір". Всього тут понад 347 тисяч капсул. Продавати в аптеці препарат не будуть і назначатимуть не для всіх.

"Цей препарат призначений для коронавірусної хвороби. І найближчим часом він буде переданий на первинні ланки до лікувальних закладів області. Де за призначенням лікаря він буде використовуватися для лікування хворих на недугу", – повідомила завідувачка відділення медичного забезпечення КП "Полтавська обласна клінічна лікарня Скліфосовського" Віра Гловацька.

Першочергово "Молнупіравір" призначатимуть пацієнтам з груп ризику. Наприклад, людям з надмірною вагою, цукровим діабетом та іншими хронічними недугами.

Людям з груп ризику варто звернутися до лікаря одразу, як тільки захворіли, аби лікар призначив препарат. Адже після п'ятого дня хвороби ліки можуть не дати жодного результату.

"Протипоказаний на сьогодні вагітним жінкам, просто не проводилися дослідження й такі дані відсутні. Стосовно тих, хто годує дітей, то варто припинити годування й не годувати ще чотири днів після закінчення його приймання. Й також не можна дітям до 18 років. Також треба відкласти планування вагітності й це стосується як чоловіків, так і жінок до чотирьох днів після приймання цього препарату", – розповіла завідувачка кафедри інфекційних хвороб Полтавського державного медичного університету Тетяна Коваль.

Якщо людина не може потрапити в перший день до сімейного лікаря, але її стан стабільний, то лікарняний можуть відкрити дистанційно, строком до 5 днів.

"На даний час кількість хворих тільки зростає на жаль. Хворіють й вакциновані й невакциновані, невакциновані. Вакциновані краще переносять. Госпіталізацій практично немає. Перед цим ми вели приймання, то майже у всіх пацієнтів прийшли позитивні ПЛР тести", – розповіла сімейна лікарка Лариса Василевська.

Штам "Омікрон" має легший перебіг ніж "Дельта", тому і смертельних випадків наразі значно менше, ніж раніше.