Територію артскладів, де знайшли людські кістки, можуть забудувати багатоповерхівками

26 березня 2021 0
Ділянки артскладів, поблизу яких було виявлено масові поховання людей, виставили на земельний аукціон. Таке рішення ухвалили депутати Полтавської міської ради.

У Полтаві планують забудувати територію колишніх артскладів, де у часи Другої світової війни відбувалися розстріли та масові захоронення. За рішенням сесії Полтавської міської ради, на аукціон виставили дев’ять лотів, деякі з них межують з територіями, де починаючи з 2017 року знаходять людські рештки: кістки та черепи. Активісти та релігійні спільноти вважають, що треба дослідити всю територію, адже точні межі поховань невідомі.

"Як на нашу думку, ми окреслили території, де були розстріляні полтавці єврейського походження, проте там були не тільки вони, а й військовополонені, мирні жителі й всі інші. Ми вважаємо, що, мабуть, тут можна зробити меморіал, адже були проведені дослідження, які кажуть, що розстріли були там. Але ми не знаємо точно", – розповів Іцхак Константинов, представник єврейської релігійної громади Полтави. 

Місцевий житель Віталій Вдовенко проживає поряд з найвіддаленішим лотом від місць поховань. Він вважає що території, які не межують із рештками варто забудувати, тому що вони захаращені сміттям.

"Ось неподалік цього місця підірвався хлопець на гранаті, тут постійно відбуваються вбивства, тут наркомани, тут сміття. Тут фізично не могли хоронити, поряд була залізниця, під якою також не може бути поховань. Тут не було поховань, вони не згадуються в документах і навряд чи тут щоб може бути, тому тут можна будувати", – розповів Віталій Вдовенко, місцевий житель. 

Слова місцевого жителя підтверджують у Національній поліції Полтавщини. За останні шість років на території колишніх артскладів від вибуху гранати загинув чоловік, було вбито медсестру та знайшли тіло бездомного. Підтримали рішення про проведення земельного аукціону на території колишніх артскладів 22 депутати із 40, але думки все ж різняться.

"Як ви знаєте багато де в нашому місці є поховання. На тій території зараз розробляється детальний план, якщо забудовники дійсно виявлять поховання, то забудову звичайно ж зупинять і будуть досліджувати. На даний час ми дали тільки дозвіл на розробку детального плану", – розповів Денис Поліщук, депутат Полтавської міської ради.

"Будувати там не можна. Необхідно в першу чергу провести археологічні дослідження, виявити місця поховання людей, встановити меморіали пам’яті й лише після цього переходити до питання комплексної забудови", – розповів Юрій Бражник, депутат полтавської міської ради. 

Юрист зазначає, що територія артскладів жодного спеціального статусу немає, тому там будувати можна, проте провести дослідження території все ж варто.

"Оскільки міська влада буде виставляти лоти на аукціон, то найпростіше, це прописати доступ представників міської влади та інших зацікавлених людей, можливо археологів, істориків, про доступ до вказаних ділянок", – розповів Тарас Захаров, юрист. 

У міській раді зазначають, що внесли правки до проєкту рішення, де вказано, що перед будівництвом забудовник має провести дослідження території.

"Якщо археологи дають висновок про те, що там немає поховання, то тільки тоді там починають будівельні роботи. Якщо йде мова про масове поховання, то це не одна людина там похована, а багато. Треба, щоб просто провели роботи й дали висновок, тоді будівельники зможуть почати свої роботи", – розповів директор Департаменту економіки та інвестицій Полтавської міської ради Олександр Артеменко. 

Розмір захаращеної території колишніх артскладів становить понад п'ятдесят гектарів, на аукціон виставили дванадцять.

Марина Голега, Сергій Купровський, PTV Полтавське Телебачення