Видатний митець з Полтавщини — Харків Олександр

15 серпня 2022 0
Поліна Кузнецова
Розписи старовинних церков, портрети відомих особистостей: насичене життя розстріляного художника.

 

Харків Олекса – український митець, маляр-монументаліст та графік з Полтавщини.

Народився Олександр (Олекса)  народився 1 березня 1897 року в Кременчуці  Полтавської губернії  під московською окупацією. Зростав серед дивовижних краєвидів, широких ланів, перелісків і чистих річок, між мальовничих пагорбів Полтавщини.

Після закінчення гімназії поїхав до Петербурга студіювати електротехніку. Навчання перервав у 1918—1920 рр., відбуваючи військову службу в армії, дослужився до ступеня поручника. В цей час змінилися професійні зацікавлення молодого чоловіка і в 1922 році записався до Академії мистецтв у Кракові на відділ малярства.

Олександр Харків закінчив студії в 1926 році, після чого його залучили до співпраці над виконанням декорацій у Вавельському замку.

З 1926 року він розгорнув широку мистецьку діяльність, як маляр і педагог. Першою його працею, як художника, був розпис церкви в с. Климківка на Лемківщині.

В період з 1926 року до 1939 виконав велику кількість розписів храмів, фресок та портретів, відомих того часу, особистостей.

Польська боївка розстріляла Олександра 14 вересня 1939 року на передмісті Стрия у лузі біля с. Дуліби. Життя Олександра Харківа обірвалося саме в часі виконання ними розписів одного з греко-католицьких храмів у с. Завадів.

А детальніше про роботи автора та життя сина митця у Америці ви можете дізнатися читаючи книгу "Полтавська діаспора".

  

Як придбати книгу Олександра Панченка "Полтавська діаспора. Велика енциклопедія":

1. Перерахуйте гроші за потрібну Вам кількість примірників на банківську картку автора: ПриватБанк 5168 7427 2288 3976 (Олександр Панченко);
2. Вкажіть у призначенні платежу ПІБ, номер телефону та адресу чи номер поштового відділення, на яке потрібно відправити енциклопедію;
3.Трохи очікування і книга у ваших руках.
Вартість книги - 2000 гривень. 15% від вартості кожного примірника будуть перераховані на рахунок ЗСУ. Решта виручених коштів буде витрачена на проведення подальших наукових досліджень.

Раніше ми писали про Єлизавету Трипільську – засновницю національного характерускульптури.