28 березня потрібно перейти на літній час: який годинник у Полтаві найточніший?

26 березня 2021 0
28 березня Україна переходить на літній час. Стрілки годинників потрібно буде перевести на одну годину вперед. У Полтаві три вуличних годинники. Найточніший з них – сонячний.

У ніч на неділю, 28 березня, потрібно перевести стрілки годинників на годину вперед. Тобто перейти на літній час.

Навіщо переводять стрілки годинника на літній час? – запитали ми. – Напевно, щоб світлішало пізніше, – відповіла полтавка. – Можливо, щоб більше спати, – додала полтавка.

"Я не знаю, що там розказують, воно й для здоров'я гірше, й для дітей, моя думка, що це взагалі непотрібно".

"Коли Земля крутиться, вона це робить не 365 днів, а вона це робить або швидше, або повільніше. Виходить різниця на якийсь час. Тому потрібно підкручувати, бо якщо не підкручувати, то різниця буде збільшуватись й час зіб'ється".

"Мені все одно, я ж на пенсії й сиджу вдома, а молодим може потрібно. Раніше було для того, аби економити електроенергію".

"Напевно, щоб день адаптувати, тобто робочий час збігався зі світловим днем й напевно, так прокидатися буде легше". 

У Полтаві три вуличних годинники. Один розташований на Каштановій алеї, але час він не показує вже декілька років. Інший годинник встановлений на пожежній каланчі, але вперше за вісім років переводити час там не будуть.

"Щороку цей годинник проходить технічне обслуговування. Два місяці тому його відправили на обслуговування в Сєвєродонецьк. Коли його повернули, він близько місяця працював справно, але потім вже помітили, що він почав поспішати. Вчора його знову відправили в Сєверодонецьк", – повідомила речниця надзвичайників області Світлана Рибалко. 

Окрім, механічних годинників в Полтаві також є й сонячний. Розташований він на вулиці 23 вересня.

Це – гномон, його тінь працює на сонячному циферблаті, як стрілка. Та вказує час. Однак, в літній період отримане значення потрібно збільшити на одну годину. 

Такий годинник показує лише час, а ось дізнатись хвилини або секунди не вдасться.

"З точки зору фізики, найточнішим є сонячний годинник, але в побуті краще користуватись електронним. Тому що, сонячний годинник потребує постійних променів, а механічний годинник з часом зношується й починає давати неточності", – повідомив фізик Анатолій Поліщук. 

Депутати Верховної ради планували скасувати сезонне переведення годинників, але для цього не вистачило голосів. А більшість сучасних гаджетів запрограмовані на автоматичне переведення годинників. Тому їх переводити непотрібно.

Анастасія Гонтаренко, Максим Страшко, PTV Полтавське Телебачення