Засудили водія вантажівки, який на Полтавщині скоїв ДТП з потерпілим

09 квітня 2021 0
Тетяна Наказненко
Восени 2020 року у Новосанжарському районі зіткнулися вантажівка та легковик. Пасажир останнього зазнав тяжких тілесних ушкоджень. Водія вантажівки засудили до умовного терміну.

Два роки іспитового строку без позбавлення права керувати транспортними засобами призначив Новосанжарський районний суд водієві, який скоїв дорожньо-транспортну пригоду з потерпілим. Відповідний вирок оприлюднили в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

У тексті вироку йдеться, що 30 вересня 2020 року близько 10:30 на автодорозі Полтава - Олександрія в селі Лелюхівка Новосанжарського району чоловік, керуючи автомобілем "ВАРЗ", виїхав на зустрічну смугу для руху, де допустив зіткнення передньою частиною вантажівки  із правою боковою частиною автомобіля "ИЖ". Останній транспортний засіб рухався у зустрічному напрямку, керував ним 34-річний водій.

У результаті дорожньо-транспортної пригоди, згідно з висновком судово-медичної експертизи, 40-річний пасажир легковика зазнав тяжких тілесних ушкоджень.

Обвинувачений в суді визнав свою провину в інкримінованому йому правопорушенні. У скоєному кається.

Потерпілий же вказав про відсутність матеріальних та моральних вимог до останнього. Просив призначити йому покарання, не пов'язане з позбавленням волі.

Отже, суд визнав водія вантажівки винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху,  якщо вони заподіяли тяжке тілесне ушкодження потерпілому) Кримінального кодексу України та призначив йому покарання у вигляді трьох років позбавлення волі без позбавлення права керувати транспортними засобами.

Однак, на підставі ст. 75 Кримінального кодексу України, його звільнили від відбування покарання у виді позбавлення волі з випробуванням.

Засуджений має сплатити 2 942 грн судових витрат на проведення судово-транспортно-трасологічної та двох судово-автотехнічних експертиз.

Вирок можна оскаржити до Полтавського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення.

фото: пресслужба ГУ НП у Полтавській області