Нові МАФи у Полтаві, де продають каву, працюють з порушеннями
Нові червоні кіоски у Полтаві відкрили з порушеннями: молоко зберігається не в холодильнику, трубочки без індивідуальної пакування, а продавчиня в одних і тих самих рукавичках готує каву, та розраховує покупця.
"Ми тільки відкрилися, нам сьогодні-завтра привезуть холодильник", – сказала продавчиня кіоску.
В іншому такому кіоску продавчиня працювала без рукавичок, але з журналістами спілкуватися не захотіла.
"Я не даю інтерв'ю, до побачення", – сказала продавчиня.
Нових червоних кіосків у Полтаві встановлять 41.
"Наскільки я знаю і ми перевіряємо, документи дозвільні є. Їх не те, що відкривають на нових місцях, їх заміняють. Старі причепи зараз замінюють на новіші, в новому стилі, червоні", – повідомив начальник інспекції з контролю за благоустроєм Максим Малько.
А ось у цьому кіоску продають хот-доги та тости, продавчиня побачивши кореспондентів одягла маску і згадує про рукавички.
– У нас є раковина, миємо в раковині, все обробляємо в антисептику, все як треба,– сказала продавчиня Дар'я Мамедова.
– Бачимо, що у вас соуси зберігаються не в холодильнику? – запитали кореспонденти.
– Ми їх виймаємо поки не дуже спекотно, а ближче до обіду кладемо у холодильник", – додала продавець.
Продавчиня показала рукомийник, та холодильник, де зберігаються продукти.
"Оглянувши цей кіоск ми вже бачимо різницю від попереднього. Тут вже є холодильне обладнання в наявності. Ми також бачимо, що під час обслуговування продавців продавчиня працювала без маски, без рукавичок", – сказала старший викладач кафедри готельно-ресторанної та курортної справи ПУЕТу Світлана Рибакова.
"Нам привозять через кожні три години, нам ящик привезли, потім ще привозять, коли закінчується", – розповіла продавчиня Яна Северин.
Полтавці куштувати їжу у таких місцях не бояться.
"Перший раз, у нас ці вагончики нещодавно, якщо я п'ю, то вважаю, що це безпечно", – сказала полтавка Анна.
"Кожного дня. Тільки каву купую. Нічого страшно у цьому не бачу", – розповіла полтавка Люсія.
"Всюди ж по різному, хто зна, але тут же наче все нормально", – сказав полтавець Олександр Коломоєць.
Такі споруди Держпродспоживслужба перевіряє не кожного року.
"МАФи не підлягають під підприємство високого ступеня ризику. Якщо ми візьмемо загальноприйняті вимоги до температурного режиму молока, то відповідно холодильне обладнання має бути", – повідомив головний спеціаліст відділу державного контролю Держпродспоживслужби у Полтавській області Олександр Овчаренко.
Всього у Полтаві понад 400 МАФів, де продають їжу та напої.