Українці, які купують квартири, мають пройти перевірку

15 лютого 2022 0
Українці, які купляють та продають квартири, мають пройти перевірку на доходи та сплату податків. Нотаріус має подати запит до податкової. Для цього необхідні лише прізвище, ім'я та по батькові покупця, а також номер облікової картки платника податків.





Відтепер українці, які купляють та продають квартири, мають пройти перевірку на доходи та сплату податків. Для отримання інформації нотаріус подаватиме запит до податкової.

"При державній реєстрації справ покупця, нотаріус буде направляти відповідні запити до податкової й отримувати відповідь. Фактично додалася одна процедура. Чи буде встановлення якась додаткова плата нотаріусами, державним реєстраторам, можливо, проте є певні сумніви", – розповів юрист Юрій Брикайло.

Тож полтавці, які купують квартиру мають підготувати низку документів.

"Для того, щоб придбати квартиру людині потрібен паспорт громадянина України, ідентифікаційний код, та свідоцтво про шлюб, або свідоцтво про розірвання шлюбу. Під час оформлення купівлі-продажу, якщо особа перебуває у шлюбі, необхідна присутність чоловіка чи дружини та його письмова згода на здійснення купівлі-продажу", – повідомила керівник групи спеціалістів з нерухомості Ірина Тронь.

Для перевірки інформації про покупців необхідні лише прізвище, ім’я, по батькові та номер облікової картки платника податків. Також для українців, які продаватимуть квартири діють нові податки. За перший продаж податки платити не потрібно, за другий – п'ять відсотків.

"А саме дохід отриманий платником податків від продажу протягом року третій та наступні рази оподатковуватиметься податком на доходи за ставкою 18 відсотків. Окрім випадків, якщо майно людина отримала у спадщину", – зазначила головний державний інспектор управління оподаткування головного управління ДПС Полтавщини Людмила Рибальченко.

Полтавці запевняють, що нововведення позитивно вплинуть на економіку держави. Однак якщо все діятиме згідно із законом.

"Я вважаю, якщо у Вас якісь нелегальні надходження та ви не сплачуєте податки, то це не дуже добре. Якщо у вас бухгалтерія біла, мабуть, це непогано".

"Все залежить від того, які українці, бо бувають же різні. Може потрібно, щоб перевіряли тому що багато людей є нечесних, а нам сірим завжди перевірка".

"У всіх різний рівень прибутку, хтось може купити, а хтось ні. Я думаю, що перевірка всіх документів й додаткових лягає на нотаріусів чи рієлторські фірми".

"Ті хто купує, їх потрібно перевірити, за що вони купують. А взагалі, мені здається, що в нас потрібно дуже багато чого змінити".

Проте дехто не згоден з нововведенням.

"Я гадаю, що це неправильно роблять ще одне для того, щоб тільки "полегшити" життя. У Європі, наприклад, придбати просто так квартиру вони не можуть, їм потрібно всім пояснити звідки вони взяли гроші, а просто так викласти не вийде".

"Я плачу податки й все, а для чого це потрібно, я не знаю. Я за себе відповідаю і все чесно. Це потрібно. Головне, щоб були гроші й тоді можна придбати що завгодно чи то квартиру, чи то машину".

Інформація про покупців та угоду теж подавалася до податкової, однак вже після державної реєстрації.