На військовий облік ставатимуть вагітні та жінки з маленькими дітьми: до чого варто готуватись українкам

18 липня 2022 0
Олександра Іоффе
Українське законодавство наразі не має гендерного розмежування, щодо постанови на військовий облік. А отже, для жінок це може обернутися рядом проблем та юридичних колізій.

  За кілька місяців в Україні розпочнеться примусове взяття жінок на військовий облік. Починаючи з 1 жовтня жінки певних професій будуть зобов’язані стати на військовий облік та офіційно перебувати у запасі ЗСУ, Нацгвардії чи інших військових формувань. Тому для українського суспільства тема жіночої "мобілізації" стала наріжною, суперечливою та не обійшла без проросійських панічних фейків. Починаючи з підготовки кампанії по взяттю на облік жінок кремлівські пропагандисти створили чимало "вкидів" про призов на службу українок та їхнє подальше примусове відправлення на фронт, які спростував Центр протидії дезінформації при РНБО України та Міноборони.



А заступниця міністра оборони України Ганна Маляр заявила, що наразі ЗСУ не має потреби у примусовій мобілізації жінок, тому готуватись до участі у бойових діях українкам не варто. "З 24 лютого жодної жінки примусово в нас не мобілізували, як власне і до того – з 2014 року. Станом на зараз в ЗСУ немає потреби у примусовій мобілізації жінок. Жодних обмежень, пов’язаних з мобілізацією, для перетину кордону щодо жінок немає і станом на зараз такі обмеження не плануються", – написала Ганна Маляр на своїй сторінці у Facebook. За її словами, постанова на військовий облік не означає безпосередню мобілізацію і стосуватиметься виключно жінок, із спорідненими із військовими спеціальностями та придатними до військової служби за фізичними, психічними та сімейними показниками.



Критерії взяття жінок на військовий облік Відповідно до п.11ст. 1 ЗУ "Про військовий обов’язок і військову службу" нині на військовий облік в Україні беруться жінки, які відповідають наступним критеріям: - наявність однієї із спеціальностей та/або професій, перелік яких визначено Наказом Міністерства оборони України №313 від 11.10.2021 року; - вік від 18 до 60 років; - відсутність обставин, що призводять до виключення з військового обліку (наприклад, встановлена у передбаченому законом порядку непридатність із виключенням з військового обліку).


Спеціальності / професії На сьогодні такими фаховими напрямами є: - хімія, хімічні технології та інженерія, біологія; - телекомунікації та радіотехніка; - інженерія програмного забезпечення, комп'ютерні науки, інформаційні системи та технології, комп'ютерна інженерія, системний аналіз, кібербезпека, мікро- та наносистемна техніка, автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології; - метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка; - науки про Землю, географія, фізика та астрономія; - харчові технології, технологія виробництва і переробки продукції тваринництва; - забезпечення військ, озброєння та військова техніка, технології легкої промисловості; - фізична терапія, ерготерапія, медична та психологічна реабілітація, громадське здоров'я, фізична реабілітація, промислова фармація, санітарія і експертиза; - стоматологія, медицина, медсестринство, фармація, технології медичної діагностики та лікування; - біомедична інженерія, біотехнології та біоінженерія; - ветеринарна медицина, ветеринарна гігієна; - облік і оподаткування, маркетинг, менеджмент, підприємництво, економіка, фінанси, банківська справа та страхування; - видавництво та поліграфія; - психологія, соціальна робота, соціальне забезпечення та спорідненими з ними професіями.  


Зауважимо, що при взятті на військовий облік може враховуватись як професія, за якою безпосередньо працює жінка, так і спеціальність, зазначена у її документі про освіту. А от для фізичних осіб підприємців (ФОП) військово-облікова  спеціальність  визначатиметься за  КВЕДами. Втім, остаточно приналежність до військово-облікової спеціальності визначається виключно у територіальному центрі комплектування. Окремо варто вказати, що наразі у нормативно-правовій базі відсутні жодні виключення, щодо взяття на облік окремих категорій жінок. Тому на загальних засадах на облік братимуть як вагітних, жінок з малолітніми дітьми так і жінок без дітей/вагітності тощо. І хоча 14 липня речники Генштабу ЗСУ опублікували заяву про можливість внесення корективів та взяття жінок на військовий облік виключно за їхньою згодою наразі жодного нормативного підкріплення ця ідея не має. Ще однією пропозицією стало ініціатива, щодо початку включення жінок до військового обліку не раніше ніж через місяць після завершення особливого періоду в державі. Але законодавчо вони не закріплені, тому поки що, усі категорії жінок перелічених професій будуть зобов’язані встати на військовий облік. Варто зазначити, що система постановки на військовий облік жінок не має у законодавчому розумінні жодних відмінностей. Тому наразі процедури постановки нічим не відрізняється від чоловічого аналога. Не розмежовує вітчизняне законодавство і можливість виїзду військовозобов'язаних чоловіків та жінок за кордон. Стаття 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію на період дії воєнного стану" передбачає обмежений виїзд за кордони України для всіх військовозобов’язаних, окрім осіб, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. При цьому військовозобов'язаними в Україні вважаються як чоловіки, так і жінки віком 18−60 років, що не мають підстав для звільнення чи відстрочки від служби. Разом з тим, представники Міністерства оборони України заявляють, що наразі обмеження виїзду жінок за кордон не планується. Про це неодноразово наголошував  ексрадник МВС Віктор Андрусів.


Нині граничні терміни постановки на облік жінок наразі не зазначені. За наказом Міноборони, процес офіційно стартує 1 жовтня 2022 року і проходитиме у Територіальних центрах комплектування та соціальної допомоги (ТЦК та СП) за місцем проживання. Зі слів представників органів військового управління, до кінця поточного року штрафні санкції до жінок не будуть застосовуватись  оскільки, цей період вважається перехідним (нормативно не підтверджено - прим.авт). Однак, вже нині визначено що надалі відповідно до ст. 210 КУпАп за порушення жінками призовниками, військовозобов'язаними, резервістами правил військового обліку накладатиметься штраф у розмірі 510-850 грн. А у разі повторного вчинення порушення сума штрафу збільшиться до 850-1700 грн.


Зрештою, ситуація з постановкою на військовий облік жінок наразі знаходиться на рівні розмов тому з великою імовірністю може стати предметом пліток та спекуляцій. Тож не піддавайтесь паніці й спокійно чекайте осені. Ситуація в державі та ЗСУ контрольована тому ніякого примусу та мобілізації жінок не передбачається.