В інтернеті з'явилися нові способи шахрайства

30 квітня 2021 0
Шахраї в інтернеті почали створювати сайти схожі на офіційні, де людям пропонують ввести свої дані, в тому числі номер картки та баланс на рахунку. Робити цього категорично не можна.


В Інтернеті з'явилися нові способи шахрайства. Полтавець Мстислав виставив на продаж дитячий велосипед. Всього за пів години хлопцю написали троє шахраїв.

"Мені одразу почали писати повідомлення та кидати посилання на моє оголошення. Й писати великі повідомлення: "Доброго ранку, ми оформили доставлення, свою адресу вказують та кидають посилання на те, щоб я отримав гроші за свій товар", – розповів полтавець Мстислав Зв’ягольський.

Після цього зловмисники надіслали посилання, нібито вже оплатили товар.

"Воно тебе переносить у наступне вікно, й там воно просить вказати повністю дані карти з терміном дії, та код безпеки. Це фішинговий сайт, цей сайт видає себе за OLX, а потім просить дані вашої карти, для того, щоб знищити ваш баланс", – додав хлопець.

Шахрайство – другий у рейтингу злочин після крадіжок. Але злодіяння в Інтернеті розкривати важче, бо зловисник інформації про себе не залишає.

"З початку цього року в області зареєстровано 615 випадків шахрайства. З цим повідомлень 148 злочинів працівниками поліції вже розкрито. 80 відсотків інформації про шахрайство пов'язане із шахрайством в Інтернеті. Шахраї своєю чергою здійснюють ряд захотів, щоб заплутати сліди й не потрапити на гачок до правоохоронних органів", – повідомив речник Національної поліції Полтавщини Юрій Сулаєв.

"Вони апелюють фактами, які їм відомі про вас. Діють швидко, не даючи можливості вам навіть секунду подумати. Вони є чудовими психологами й завжди тиснуть на вас, не даючи можливості оговтатися", – розповіла доцент кафедри маркетингу ПУЕТу Марина Іваннікова.

Щоб не попастися на вудочку шахраїв під час покупки чи продажу в Інтернеті, не перераховуйте гроші покупцю та не залишайте особистої інформації у вигляді номеру картки, пароля та балансу на вашому рахунку.