У Полтаві відкрили меморіальні дошки загиблим воїнам Артему Медведєву та Олексію Крижанівському

04 квітня 2024 0
Яніна Климань
На фасаді полтавської школи встановили меморіальні дошки двом воїнам, які загинули на війні. Їм було 32 та 37 років.

3 квітня на фасаді Полтавської загальноосвітньої школи № 9 відкрили меморіальні дошки загиблим Героям, які закінчили цей навчальний заклад – Артему Медведєву та Олексію Крижанівському.

Хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих Захисників. Усі присутні поклали квіти до меморіальних дошок. Про це повідомили у Полтавській міській раді.

Артем Олексійович Медведєв народився 8 серпня 1991 року у Полтаві. Після закінчення школи навчався на історичному факультеті ПНПУ ім. В.Г. Короленка. Працював у Києві та у Полтаві.

Попри відсутність строкової військової служби, навичок поводження зі зброєю, у перший день повномасштабного російського вторгнення Артем пішов до військкомату та долучився до 112 бригади Добровольчого формування "Свобода", у складі якої виконував бойові завдання з оборони Києва та передмістя.

У квітні 2022 року разом з побратимами Артем вступив до батальйону спецпризначення «Стугна» та виконував бойові операції в Харківській, Херсонській, Миколаївській областях.

20 липня 2022 року Артем був прикомандирований на посаду гранатометника 59-ї ОМБП ім. Якова Гандзюка.

Останнє важливе бойове завдання коштувало хлопцю життя, але він з честю виконав його. Разом з побратимами спецпідрозділу «Стугна» прикривав відхід своєї ДРГ.

18 серпня 2022 року Артем героїчно загинув поблизу с. Максимівка Миколаївської області. Похований Артем Медведєв на Алеї Героїв на Затуринському кладовищі.

Олексій Вікторович Крижанівський народився 24 січня 1986 року у Києві.

У 2009 році закінчив Національну юридичну академію імені Я. Мудрого за спеціальністю «Правознавство», а у 2012 році – Полтавську аграрну академію за спеціальністю «Облік та аудит». Працював у Головному управлінні Міндоходів у Полтавській області. Мав спеціальне звання радника податкової та митної справи III рангу.

Олексій став на захист Батьківщини з 2015 року, і в період з 2015 по 2018 роки проходив службу в складі 128 гірсько-штурмової бригади.

Не став осторонь Олексій і тоді, коли розпочалася масштабна агресія росії проти України. З 25 лютого 2022 року він у складі 116-ї бригади обороняв рідну землю від російських окупантів, боронив кордони країни на півночі та сході (пройшов Суми, Соледар і перебрався далі на Донецьк).

Олексій героїчно загинув 12 липня 2023 року під час виконання бойового завдання під містом в Авдіївці Донецької області.

За вірну службу Україні він нагороджений медаллю "Ветеран війни" (2018 р.); нагрудними знаками "За вірність народу України II ступеня" (2018 р.), "За вірність народу України I ступеня" (2023 р., посмертно), "Учасник АТО", орденом "За мужність III ступеня" (2023 р., посмертно).

Фото: Полтавська міська рада