На рентгені пневмонію виявляють у сорока відсотків пацієнтів

11 листопада 2020 0
Щодня рентгенкабінет приймає близько ста пацієнтів. На обстеження можна потрапити лише за направленням лікаря. На рентгенографії пневмонію покаже не раніше ніж на четвертий день хвороби.


Попит на рентгенографію легень в період карантину зріс. Потрапити на це обстеження у державній лікарні можна лише за направленням лікаря. У черзі до рентгенкабінету близько 10 людей. Одні прийшли на обстеження, інші – чекають на результати.

"Я потрапила в ізолятор з температурою, вони мене послухали й написали направлення – підозра на пневмонію. Позавчора тут щось страшне відбувалося, люди скаржилися, бо чекали результат з 10-ї майже до 16-ї години. Хворим людям важко", – сказала пацієнтка Евеліна Нікітенкова.

"Сьогодні прийшла тільки здавати. У першій половині дня була у лікаря, вона мене послухала і направила на рентген, щоб не дай Боже нічого не проґавити", – розповіла пацієнтка Таїсія Паламаренко.

Під час обстеження хворий стоїть у прямій та боковій проєкції, в залежності від того, яка сторона легень уражена. Після кожного пацієнта апарат обробляють.

"Пацієнтів, на жаль, дуже багато, близько 100. І майже половина приходить з пневмонією. Звичайно є паніка велика у людей, тому що у всіх є родини, маленькі діти. Люди не мають бажання захворіти", – розказала лікарка-рентгенолог Вікторія Гайко.

На цій рентгенограмі – легені з пневмонією. Після того, як діагноз підтверджується, лікар назначає лікування.

"Ми намагаємося, якнайшвидше зробити опис. На жаль, ми фізично не встигаємо, тому що дуже багато пацієнтів приходить. Треба оцінити доброякісно стан рентгенограми. На це йде хвилин 15", – додала лікарка-рентгенолог.

Рентген – це метод, який має дозоване, променеве навантаження. Тому його не слід використовувати безконтрольно, розповідає спеціаліст.

"На рентген не потрібно бігти у перший день хвороби, коли ви відчули втрату нюху. Тому що зміни на рентгенограмі видно не раніше четвертого дня хвороби. Тому закликаємо звернутися до сімейного лікаря, і вже за необхідності робити це обстеження", – сказала позаштатний міський рентгенолог Полтави Ганна Виженко.

Серед скарг пацієнтів, яких направляють на рентген: висока температура тіла, затруднення дихання, біль у грудях та слабкість. Проводять обстеження безкоштовно.

Тамара Мордик, Сергій Купровський, PTV Полтавське Телебачення