Швидкий заробіток у доларах із перспективою в’язниці

07 травня 2022 0
Олександра Іоффе
Українцям масово пропонують боротися з росіянами, продаючи їм наркотики.

Останнім часом серед наркозалежних з’явилася тенденція купувати наркотики через Телеграм. Популярність застосунку зумовлена тим, що він вважається найбільш захищеним від злому, а отже учасники угоди отримують ілюзію анонімності.

Спеціалізовані онлайн-форуми та стіни будинків рясніють від адрес таких телеграм-магазинів. І за цим всім стоїть чітко структурована ієрархія, кожна ланка, якої зацікавлена у збільшенні своєї аудиторії та підвищенні власної ефективності.

Працівників таких собі наркошопів рекрутери шукають у тому ж Телеграмі. Якщо в пошуку вбити слово "кур'єр", то сервіс одразу покаже канали із загальною аудиторією близько 100 тисяч осіб. Наповнення у них типове – пропозиції та запити щодо роботи кладменом, кур’єром та оператором магазину чи складу. Здебільшого аудиторія там відповідна – наркозалежні, які в цій сфері також вважаються ненадійними або взагалі непридатними працівниками.Тому, аби успішно розвивати свій бізнес рекрутери вимушені пропонувати роботу людям взагалі далеким від злочинної діяльності.

Зазвичай, їхні контакти вони беруть із баз даних, які або просто зливаються в мережу, або спеціально купуються у банків чи великих сайтів на теренах даркнету.
Співбесіда із майбутнім працівником проходить по скриптам і лише зрідка триває більше п’яти хвилин. Типова пропозиція, висока зарплатня у доларах чи біткоїнах, гнучкий графік та можливість працювати з будь-якої точки. В разі згоди – мінімальна ідентифікації і от вже людина втягнута у злочинне формування. Однак не кожен готовий зразу йти на злочин. Тож, аби вплинути на людину та схилити її до співпраці рекрутери вдаються до "креативу".

Так із початком повономасштабної війни в Україні почастішали випадки залучення людей до українсько-російського наркобізнесу під егідою "партизанської" війни із противником.
Днями така пропозиція надійшла співробітнику нашого телеканалу.






Рекрутер навіть не приховував, що запропонована ним вакансія є незаконною. В своє виправдання він лише пояснив, що таким чином планує воювати проти росіян, труячи їх наркотиками. Тож для цього він шукає спільників, яким платитиме немалі кошти у доларах.

Так граючи на безробітті, відчаї та економічній незахищеності населення, підігрітого псевдопатріотичними почуттями, наркобізнес поповнює ряди своїх найманців. Однак вихід звідти лише один – в’язниця. Відповідно ст. 306 до Кримінального кодексу України діяльність у сфері збуту наркотиків в великих та особливо великих розмірах караються від семи до 15 років позбавлення волі. І навіть якщо людина не потрапить в поле зору працівників поліції, то його завжди зможуть злити самі ж "роботодавці". Адже в порядність тих хто працює поза законом вірити не варто.

Підсумовуючи, хотілось би наголосити, що будь-яка робота, яка порушує закони України немає виправдання ані з моральної точки зору, ані з законодавчої. Не варто робити фатальних помилок і починати співпрацювати зі злодіями, втішаючи себе брехливими виправданнями. Попередньо, ми вже публікували перелік інтернет ресурсів із безкоштовними курсами та список бірж для фрілансерів-початківців. Лише таким чином можна пережити професійну кризу та звільнення і вийти з цього переможцем, а не ув'язненим. Тож, закликаємо вас думати головою, критично аналізувати усі пропозиції та не піддаватись на злочинні провокації.