Зраджені цілим світом: коротка історія про ідеологію підрозділу “Азов“

28 квітня 2022 0
Олександра Іоффе
Як кремлівська пропаганда перетворила українських захисників на кривавих послідовників Гітлера та чому у це охоче повірили.
В умовах понад двохмісячної облоги Маріуполя бійці полку "Азов" мужньо захищають місто та його жителів від окупантів, віддаючи власні життя. Попри цей факт, окремі світові компанії, видання та країни продовжують транслювати своїй аудиторії думку, що бійці Азова – неонацисти та поборники ідеології Третього рейху.    Передусім зазначимо, що до Другої світової війни бійці "Азову" не мають ніякого відношення. Дата його створення - травень 2014 - якраз для протидії російській агресії в зоні АТО/ООС. Підрозділ офіційно входить до структури Нацгвардії та керується виключно законами України та Дисциплінарним статутом Нацгвардії.  


Неодноразово підкреслювалося, що жодні ідеологічні, націоналістичні чи релігійні погляди не є перевагою, а також підставою для відмови у проходженні служби. І хоча у витоків полку стояли люди із сумнівним праворадикальним бекграундом, що до речі, вплинуло виключно на символіку полку, жодних підтверджень масових звірств проти ідеологічних противників до цього часу не зафіксовано.  До речі, історики припускають, що використані в емблемах підрозділу символи є переважно скандинавськими рунічними символами.  Так, концепція “
Чорного сонця“ бере свій початок від язичницького сонячного колеса, популярного серед слов’ян, римлян та скандинавів. Згодом символ удосконалили середньовічні алхіміки, наділивши його рядом сакральних значень, серед яких - здатність приборкати зло, підтримка зв’язку з предками та магічне самопізнання. І лише потім його взяли на озброєння німецькі нацисти.  Схожа історія спіткала і “
Вольфсангель“ (Вовчий крюк), який часто плутають із зображеною на азовській емблемі абревіатурою “
Ідея Nації“. Вчені припускають, що “Вольфсангель“ був поза рунічним символом і оберігав свого власника від нападу вовків та перевертнів- вовкулаків. 

  І поки закордонні ЗМІ на кшталт "TIME", "The Gardian" та "CNN" відверто прискіпуються до символів, російські військові створюють концтабори для українців, здійснюють етнічні "чистки", створюють на окупованих територіях штучний голод та низку гуманітарних катастроф, насильно відтворюють свою націю, ґвалтуючи наших жінок та дівчат, доки ті не завагітніють. Ось це
справжні ознаки нацизму. На жаль, розуміння цього приходить до декого лише після таких звірств.    Так, на початку квітня агентство громадської безпеки Японії (PSIA)
вилучило згадку полк Національної гвардії України “Азов” зі свого “Довідника з міжнародного тероризму 2021″    Про це 8 квітня повідомило агентство на своєму сайті.  У відомстві зазначили, що їм прикро, що через неправдиву інформацію, український підрозділ потрапив у такий список.      Про те, що “азовці“ не нацисти, свідчить і той факт, що у лавах підрозділу, крім українців, воюють і представники інших етнічних меншин. Більше того, відомий член Експертної ради Центру громадянських свобод, керівник Групи моніторингу прав національних меншин В'ячеслав Лихачов зауважив, що серед
співзасновників полку були етнічні євреї, деякі навіть з громадянством Ізраїлю. Окрім багатонаціональності, переважна більшість бійців, ще й російськомовні. Відчуваєте як міф про “лютих українських арійців“ тріщить по швах?    Щодо зв’язків із Нацкорпусом, то чинним українським військовим взагалі заборонено членство в будь-яких політичних партіях. Однак, створення “Азову” це те, чим його перший командир Андрій Білецький пишається якнайбільше. Участь в АТО, звільнення Маріуполя та вдалий піар підрозділу зробили пана Андрія відомим та забезпечили йому вдалу політичну кар’єру.    Тому Андрій Білецький всіляко намагається експлуатувати бренд “Азова”, на свою користь, долучаючи ветеранів полку до членства в партії Національний корпус та називаючи сукупність громадських організацій навколо партії “азовським рухом”. Звісно, певні неформальні зв’язки продовжують підтримуватися. Однак, про жодний вплив на діяльність чи пряме підпорядкування навіть не йдеться мови. 

  Окрім цього, підрозділ "Азов" відкрито засудив політику нацизму та сталінізму. Про це бійці повідомили 28 березня у своєму офіційному телеграм-каналі. Вони нагадали, що підрозділ було створено якраз-таки задля боротьби з російським тероризмом, яку полк "Азов" провадить з 2014 року. Втягування підрозділу в політичні розбірки та публікація відвертої брехні про полк є неприпустимими та ганьбить пам’ять полеглих бійців.    

Однак, чому ж тоді, всупереч фактам, міф про українських неонацистів настільки живучий?    Річ у тім, що до створення образу злочинного неонацистського “нацбату” причетна російська пропаганда. Вона не нехтує відвертою брехнею. Тож, використовуючи певні об’єктивні факти (наприклад, емблему полку та політичне минуле його засновників), вона спромоглася створити вражаючу та жахливу картинку.   Однак, не варто забувати, що будь-яка пропаганда працює лише тоді, коли у неї готові повірити. Для багатьох політиків та представників західних країн міф про українських неонацистів чудовий аргумент, щоб нічого не робити, спостерігаючи, як Україна самотужки бореться з російською навалою.  І саме тому міф про український фашизм має якнайшвидше померти.       До написання матеріалу нас підштовхнув бан нашої фейсбук-сторінки за пост про загиблого “Азовця“. Днями стало відомо про
загибель у Маріуполі “Азовця“ та учасника Революції Гідності полтавця Едуарда Горошочка.

Однак за некролог про українського захисника
фейсбук пригрозив видалити сторінку телеканалу. Утім, це не поодинокий випадок. Багато сторінок українських медіа забанили через публікацію постів на підтримку "Азову" із зображенням їх лого. Наші спеціалісти зв’язалися із відділом підтримки фейсбук, на що отримали стандартний набір прокремлівських наративів про нащадків нацистів Другої світової. Втім, прямих підтверджень цьому нам не надали, обмежившись лише натяками. Наостанок порадили повторно не ставити лого “Азову“ на нашій сторінці, обережно про них згадувати, а по можливості взагалі обходити цю тему. 


  Втім, сторінка - це не головне. Прикро, що українські захисники та борці з фашистами ХХІ ст., на прикладі компанії "Мета", вважаються в світі злодіями, яким місце виключно у безвісті.     Ми виказали своє незадоволення представнику Facebook і попросили його поділитися правдивою інформацією про полк "Азов" з колегами й керівництвом. Прохання і до всіх наших читачів — будь ласка, поширюйте цю інформацію, аби якомога більше людей дізналися правду про підрозділ “Азов“.