Український фільм "20 днів у Маріуполі" отримав "Оскар"

11 березня 2024 0
Яніна Климань
Документальна стрічка вперше в історії принесла Україні найпрестижнішу кінонагороду.

Український фільм "20 днів у Маріуполі" режисера Мстислава Чернова отримав Оскар у категорії "Найкращий документальний фільм". Це перший Оскар в історії України. І отримали його за стрічку про жахіття в Маріуполі, який оточили і обстрілювали росіяни.

У ніч з 10 на 11 березня в Лос-Анджелесі відбулась 96-та церемонія нагородження премії "Оскар" від Американської Кіноакадемії.

Український режисер Мстислав Чернов, отримуючи нагороду, сказав: "Я вдячний. Але напевно я буду першим режисером на цій сцені, який скаже, що не хотів би робити цей фільм. Я хотів би мати змогу обміняти нагороду на те, щоб Росія ніколи не нападала на Україну, ніколи не окуповувала наші міста, щоб росіяни не вбивали десятки тисяч українців. Я б віддав це (Оскар - ред.), аби вони звільнили всіх заручників, солдатів, які захищали нашу землю, цивільних, які в їхніх тюрмах".

Зі сцени Оскару він закликав підтримати Україну.

"Але я не можу змінити історію, не можу змінити минуле, проте, ми всі разом, ви і я, ми зараз серед найталановитіших людей світу, ми можемо зробити так, щоб виправити ісотрію, щоб правда перемогла. І щоб загиблі люди Маріуполя та ті, хто віддали своє життя, щоб їх ніколи не забули. Тому що кіно формує спогади, спогади формують історію", — сказав Чернов на сцені у Лос-Анджелісі.

Разом з ним Оскар вручили фотокореспонденту Євгену Малолєтці та продюсерці стрічки Василісі Степаненко, які з режисером працювали в оточеному Маріуполі у 2022 році.