Полтавські ренгенологи перші в Україні отримали японське сучасне діагностичне обладнання

02 серпня 2022 0
Олександра Іоффе
Аби протидіяти стрімкому поширенню туберкульозу полтавські медики тестуватимуть переселенців та маломобільних осіб.

На Полтавщині продовжує зростати захворюваність на туберкульоз. Лише за перший квартал цього року кількість хворих полтавців збільшилась на 16 %, а на початок літа ця цифра становила вже 36%. Закономірно зросла і смертність від цього захворювання. Тож, для поліпшення ситуації полтавські лікарі протитуберкульозних закладів місяць тому пройшли тренінг практикум від БО TBpeopleUkraine з використання сучасного радіологічного обладнання.

За результатами навчання Полтавщина стала першим регіоном, в якій медикам протитуберкульозної служби презентували обладнання для мобільної радіології. Мова йде про портативні рентгенівські системи Portable X-ray Unit FDR Xair (XD2000), які надала японська компанія Fujifilm як благодійну допомогу Україні.

Голова правління БО TBpeopleUkraine Оля Клименко зазначила, що можливість якісного обстеження мешканців віддалених районів, маломобільних осіб, а також переселенців у пунктах тимчасового проживання - найбільш дієві способи зупинити розповсюдження інфекції по області та Україні.

Окрім цього, за результатами обговорення з керівництвом БО TBpeopleUkraine, полтавські лікарні та медінституції незабаром можуть включити до пілотного протитуберкульозного проєкту. Йдеться, зокрема про КП “Полтавський обласний клінічний протитуберкульозний диспансер ПОР” та Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОВА.

"У нас є великий досвід роботи на пересувному флюорографі і організації обстежень на виїзді. Нині наші лікарі успішно пройшли навчання з використання такого портативного девайса і зможуть охопити більш широке коло населення задля ефективної протидії туберкульозу. Своєчасна діагностика береже дорогоцінний час і дозволяє якомога раніше розпочати лікування, тому дякуємо БО TBpeopleUkraine за розширення можливостей протитуберкульозної служби", – наголосив головний лікар КП "Полтавський обласний клінічний протитуберкульозний диспансер ПОР" Володимир Печериця.

В свою чергу, директор ДОЗ Полтавської ОВА Віктор Лисак підкреслив, що сучасне обладнання у поєднанні з професіоналізмом наших лікарів дозволить поліпшити показники захворюваності та успішно протидіяти поширенню туберкульозу. Також він зазначив, що наразі планується випрацювати алгоритм ефективного використання японського обладнання.

Нагадаємо, що за інформацією віцепрем’єр-міністра — міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук, Полтавщина є регіоном з найбільшою кількістю переселенців.  Нині в області проживають понад 200 тисяч офіційно зареєстрованих ВПО. Неофіційно їхня кількість приблизно 300 тис. осіб. А з початком операції з деокупації східних територій, на Полтавщині очікується нова хвиля переселенців, що безумовно збільшить навантаження на обласну систему охорони здоров’я.