На що вистачає студентської стипендії та скільки витрачають батьки на дітей

17 січня 2022 0
В Україні зросли студентські стипендії та прожитковий мінімум для дітей. Виплати становлять понад дві тисячі гривень, до кінця року вони можуть зрости до трьох тисяч гривень.





В Україні підвищили студентські стипендії. Виплати зросли майже вдвічі: бакалаврам, спеціалістам та магістрам тепер платитимуть дві тисячі гривень. Серед щасливчиків й студентка Олена Струць.

"Цієї суми достатньо, але лише на продукти тільки на два – три тижні. З такою стипендією можна справлятися, якщо допомагають батьки, або є сторонній заробіток. У більшості студентів він є. На саму стипендію жити дуже складно й важко", – розповіла студентка Олена Струць.

Придбавши яйця, вівсянку та молоко дівчина витратила майже сто гривень.

"Мінімальний набір на сніданок на кілька днів це приблизно 90 гривень. Достатньо, але хотілось би щось ще мати", – додала студентка Олена Струць.

За підрахунками Уряду, стипендії в країні отримує 40 відсотків студентів. А ті, хто цих грошей не отримують, вважають, що вони хоча б трохи, але допомогли б вижити.

"Це буквально на пів місяця. Тисяч три з половиною гривень можливо б вистачило. Якщо не живеш в гуртожитку й потрібно платити за квартиру, то комунальні послуги теж дорогі", – повідомив студент Анатолій Бесараб.

"Стипендія, як додаток. На життя її не може вистачити, тому що підвищили плату за гуртожиток тому на місяць це не так, то й багато. Студенти, які часто приїжджають кожні вихідні до батьків їм можливо вистачає", – вважає студентка Богдана Сидоренко.

"Я не знаю скільки вона зараз, але хотів, щоб для студентів коледжу була б десь тисячу гривень. Витрачав би їх на навчання і все інші потреби", – сказав студент Михайло Філіпішин.

Крім того, з нового року зріс й прожитковий мінімум для дітей.

На дитину віком від шести років становить 2100 гривень, а від 6 до 18 років – понад дві тисячі 600 гривень.

Однак, батьки розповідають, що в місяць витрачають значно більше.

"Тільки заняття 900 гривень коштує й це без продуктів й всього іншого. Десь тисячі три виходить, якщо не більше. Звичайно не вистачає", – відповіла мама школяра Юлія Макеєва.

"Багато витрачаю на дитину точно не дві тисячі. Лише підгузки більше ніж на дві тисячі гривень в місяць, я гадаю, що не менше чотирьох тисяч гривень в місяць виходить", – підрахувала молода мама Єлизавета Бондаренко.

"Треба порахувати, я думаю це понад дві тисячі гривень. Мінімум три тисячі на дитину і з урахуванням того, що половина речей, щоб вдітися є. Якщо з речами, то це десь мінімум чотири тисячі гривень", – розповіла мама Ірина Спичак.

Однак, збільшувати студентські стипендії чи прожитковий мінімум для дітей більше ніж три тисячі гривень в Україні не можуть, адже коштів в державі на це немає, зазначає економіст.

"Неможливо коштом стипендії вирішувати всі свої фінансові питання. Останнім часом стипендії дійсно зросли, при цьому зробили ефективний інструмент контролю. Так дві тисячі з невеликою надбавкою може бути, чотири тисячі нереально, бо грошей в бюджеті немає. Якщо так трапиться, що буде більше грошей, то тоді можливо буде чотири тисячі", – зазначив економіст Олександр Охріменко.

Прожитковий мінімум для дітей зросте до кінця року майже до трьох тисяч гривень.