Полтавських журналістів навчили стріляти й надавати першу медичну допомогу

13 лютого 2022 0
Базові знання з тактичної медицини та навички володіння стрілецькою зброєю - це те, чим має володіти кожен українець в умовах війни з Росією та можливої ескалації конфлікту.

З цією метою, 11 лютого, ветерани російсько-української війни провели для полтавських журналістів вишкіл, на якому розповіли про різновиди сучасної стрілецької зброї й тактичні та стратегічні правила ведення бою, а, крім того, провели практичні заняття з надання першої медичної допомоги та стрільби. Відвідали тренування і працівники “PTV Полтавське Телебачення”.


Навчання роботі з коліматорним прицілом та автоматичною зброєю.


Ветеран російсько-української війни, Тарас Лелюх, поділився з журналістами своїм бойовим досвідом та наголосив, що подібні тренування необхідні для того, щоб у відповідній ситуації людина не розгубилася і знала, як діяти.


Тарас Лелюх - ветеран російсько-української війни.


“Якщо людина навчена і знає, що потрібно робити - вона не буде панікувати. Навички надання першої медичної допомоги можуть знадобитися не лише під час ведення бойових дій, а й у цивільному житті. Адже бувають автокатастрофи, катастрофи на підприємствах чи різні надзвичайні ситуації. Людина, яка знає, що і як робити, допоможе собі і своєму ближньому”, - зазначив Лелюх.


Учасників вишколу навчили стріляти з автоматичної зброї, пересуватися в умовах бою у місті та застосовувати гранати.


Практичне заняття зі стрільби.


“Сподіваюсь, що ніхто з Вас не мислить категоріями фільмів-бойовиків, де головний герой носить гранати на розвантажувальному жилеті, немов брелоки, чи висмикує чеку зубами”, - жартує інструктор, після чого показує, як випрямляти кінці запобіжної чеки та метати гранату так, щоб вона досягла цілі.


Крім того, журналістів навчили накладати на поранених турнікети (сучасні джгути), щоб запобігти смерті від крововтрати.


Навчання з тактичної медицини.


Крім журналістів, захід відвідали й деякі депутати Полтавської міської ради.


Сергій Іващенко - депутат Полтавської міськради, організатор вишколу.


Хоч подібні вишколи й тренування дають лише базові військові навички, в сучасному українському суспільстві вони відіграють надзвичайно важливу роль. Їх найголовніший результат - це впевненість, що українці, незалежно від віку, соціального статусу чи професії, готові захищати Україну та стати частиною національного спротиву, якщо настане така необхідність.  


Автор: Вадим Патик

Фото: Станіслав Пантелей